Ευρώπη
18 Ιανουαρίου - Ο βασιλιάς Ερρίκος Α' (ο Χοντρός) πεθαίνει και τον διαδέχεται ο γιος του Ούγος Β', ο οποίος είναι μόλις μερικών μηνών. Η μητέρα του, η Βασίλισσα Plaisance της Αντιόχειας, διεκδικεί την αντιβασιλεία της Κύπρου και την τιμητική αντιβασιλεία της Ιερουσαλήμ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου επιβεβαιώνει τη θέση της, αλλά οι βαρόνοι του Outremer απαιτούν την προσωπική της παρουσία πριν την αναγνωρίσουν. Ο John of Ibelin, κόμης της Jaffa, παραμένει ως bailli και ο Plaisance σκέφτεται να παντρευτεί τον νεαρό γιο του John Balian. Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ' (ο Άγιος), που μένει ακόμη στην Άκρα, συνεχίζει να διοικεί την κυβέρνηση.[1]
Καλοκαίρι - Το Βασίλειο της Γαλικίας-Βολυνίας γίνεται υποτελές κράτος της επεκτεινόμενης Μογγολικής Αυτοκρατορίας. Ο πρίγκιπας Δανιήλ της Γαλικίας στέφεται «Rex Rusiae» και γίνεται επίσημα Ορθόδοξος υπήκοος των Παπικών Κρατών.
4 Ιουλίου - Ο Γουλιέλμος Β', κόμης της Ολλανδίας, νικά τις φλαμανδικές δυνάμεις υπό τον Γκυ του Νταμπιέρ στο Westkapelle. Ανάγκασε αυτόν και τη μητέρα του, Μαργαρίτα Β', να σεβαστούν τη διαίρεση της Φλάνδρας και του Ενό.
6 Ιουλίου – Ο Μιντάουγκας και η σύζυγός του Μόρτα στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα της Λιθουανίας, κυβερνώντας μεταξύ 300.000 και 400.000 υπηκόων.[2]
10 Οκτωβρίου - Οι γερμανικές αυτοκρατορικές δυνάμεις υπό τον βασιλιά Κόνραδο Δ' καταστέλλουν την εξέγερση της Σικελίας και ανακαταλαμβάνουν τη Νάπολη.
Αγγλία
6 Αυγούστου - Ο βασιλιάς Ερρίκος Γ' οδηγεί μια αποστολή στη Γασκώνη, για να αποκρούσει μια φημολογούμενη εισβολή από την Καστίλλη.[3] Εν τω μεταξύ, ο Simon de Montfort επιστρέφει από τη Γασκώνη όπου συμμαχεί με τους βαρόνους που αντιτίθενται στον Ερρίκο.
Το Domus Conversorum («Οίκος των μετακλητών»), ένα κτίριο και ίδρυμα στο Λονδίνο για Εβραίους που είχαν προσηλυτιστεί στον Χριστιανισμό, ιδρύθηκε από τον Ερρίκο Γ'.
Ο Ερρίκος Γ' συναντά τους ευγενείς και τους εκκλησιαστικούς ηγέτες για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα της Magna Carta με αντάλλαγμα τη φορολογία.[4]
ανυψώθηκε
Απρίλιος – Ο Αν-Νασίρ Γιουσούφ, Αγιουμπίδης ηγεμόνας της Δαμασκού, παραχωρεί την Παλαιστίνη, μαζί με την Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς και την ακτογραμμή του Αλ-Σαμ στον Αϊμπάκ, τον Μαμελούκο σουλτάνο της Αιγύπτου.
Ασία
28 Απριλίου - Ο Nichiren, ένας Ιάπωνας βουδιστής μοναχός, δηλώνει την πρόθεσή του να κηρύξει το Lotus Sutra και το Namu Myōhō Renge Kyō ως τον αληθινό Βουδισμό, ιδρύοντας έτσι τον Βουδισμό Nichiren.
Μάιος – Ο Λουδοβίκος Θ’ (ο Άγιος) αποστέλλει τον Γουλιέλμο του Ρούμπρουκ από την Κωνσταντινούπολη, σε ένα ιεραποστολικό ταξίδι στο Καρακορούμ για να αναζητήσει συμμαχία ενάντια στους Σύριους και Αιγύπτιους Μουσουλμάνους.[5]
Οι Μογγολικές δυνάμεις υπό τον Χουλάγκου Χαν ξεκινούν μια εκστρατεία κατά του Κράτους Νιζάρι Ισμαηλί. Μια εμπροσθοφυλακή (12.000 άνδρες) υπό την Kitbuqa καταλαμβάνει πολλά φρούρια στο Quhistan.
Οι Μογγολικές δυνάμεις υπό τον Κουμπλάι Χαν κατακτούν το Βασίλειο του Νταλί (σημερινό Γιουνάν). Ο πληθυσμός μεταναστεύει στο Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη).
Ο Kublai Khan εισάγει τη σουίτα τραγουδιών και χορού baisha xiyue στη μουσική του Yunnan.
Ανά θέμα
λογοτεχνία
Ο Μάθιου Πάρις, Άγγλος Βενεδικτίνος χρονικογράφος, ολοκληρώνει το μεγαλύτερο μέρος της Chronica Majora του, ένα χρονικό της αγγλικής ιστορίας.
Θρησκεία
Οκτώβριος - Ο Πάπας Ιννοκέντιος Δ' επιστρέφει στη Ρώμη, μετά από καθαίρεση για 9 χρόνια από τον πρώην αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β', του οποίου η σύγκρουση αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στη σύγκρουση μεταξύ των Παπικών Κρατών και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ο Ιννοκέντιος Δ' προσφέρει το στέμμα της Σικελίας, το οποίο ελέγχει, στον Ριχάρδο της Κορνουάλης και στον Κάρολο του Ανζού, που αρνούνται και οι δύο, και αργότερα στον 8χρονο Έντμουντ, γιο του Ερρίκου Γ'.
Ολοκληρώνεται στην Ασίζη η άνω Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, η παλαιότερη σημαντική κατασκευή της ιταλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής.
Το Sligo Abbey, ένα μοναστήρι των Δομινικανών, ιδρύθηκε από τον Maurice FitzGerald, Νορμανδό επικεφαλής κυβερνήτη της Ιρλανδίας.
Γεννήσεις
1 Μαρτίου – Mattia de Nazarei, Ιταλίδα ηγουμένη και άγιος (π. 1319)
11 Σεπτεμβρίου - Ντμίτρι Μπορίσοβιτς, ευγενής του Κιέβου (π. 1294)
17 Οκτωβρίου – Ίβο του Κερμαρτίν, Βρετόνος ιερέας και άγιος (π. 1303)
25 Νοεμβρίου - Κατερίνα της Αγγλίας, Αγγλίδα πριγκίπισσα (π. 1257)
Amir Khusrau, Ινδός Σούφι μουσικός, ποιητής και λόγιος (π. 1325)
Άννα της Μεγάλης Πολωνίας, Πολωνή πριγκίπισσα και ηγουμένη (π. 1295)
Βερεγγάρια της Καστίλλης, Ισπανίδα πριγκίπισσα και αντιβασιλέας (π. 1300)
Blanche της Γαλλίας, κόρη του Λουδοβίκου Θ' (του Αγίου) (π. 1323)
Eschiva of Ibelin, ευγενής και αντιβασιλέας του Outremer (π. 1312)
Ευφημία της Μεγάλης Πολωνίας, Πολωνή πριγκίπισσα και μοναχή (π. 1298)
Everhardt I, κόμης του Limburg και του Hohenlimburg (π. 1308)
Ούγος Β' (του Λουζινιάν), Κύπριος ηγεμόνας και αντιβασιλέας (π. 1267)
Ιωάννης Β' (ο Μονόφθαλμος), κόμης του Χολστάιν-Κίελ (π. 1321)
Nikō, Ιάπωνας βουδιστής μοναχός και μαθητής (π. 1314)
Θάνατοι
1 Ιανουαρίου – Μαρίνο Μοροζίνι, δόγης της Βενετίας (γεν. 1181)
18 Ιανουαρίου - Ερρίκος Α' (ο χοντρός), βασιλιάς της Κύπρου (γεν. 1217)
3 Απριλίου - Richard of Chichester, Άγγλος επίσκοπος (γεν. 1197)
5 Απριλίου – Wilbrand von Käfernburg, Γερμανός αρχιεπίσκοπος
22 Απριλίου – Ηλίας της Κορτόνας, Ιταλός μοναχός και γενικός εφημέριος
11 Ιουνίου - Amadeus IV, Ιταλός ευγενής και ιππότης (γεν. 1197)
12 Ιουνίου - Βονιφάτιος Β' (ο Γίγαντας), βασιλιάς της Θεσσαλονίκης (γεν. 1201)
8 Ιουλίου - Theobald I, Γάλλος ευγενής και trouvère (γεν. 1201)
22 Ιουλίου - Αλβέρτος Δ', Γερμανός ευγενής και ιππότης (γεν. 1180)
11 Αυγούστου – Κλερ της Ασίζης, Ιταλίδα μοναχή και αγία (γεν. 1194)
22 Σεπτεμβρίου - Dōgen, Ιάπωνας βουδιστής ιερέας (γεν. 1200)
23 Σεπτεμβρίου – Βεντσέλαος Α΄, βασιλιάς της Βοημίας (γεν. 1205)
9 Οκτωβρίου - Robert Grosseteste, Άγγλος επίσκοπος (γεν. 1168)
22 Οκτωβρίου – Γουίλιαμ ντε Βέσι, Άγγλος ευγενής (γεν. 1205)
16 Νοεμβρίου - Άγκνες της Ασίζης, Ιταλίδα ηγουμένη και αγία
21 Νοεμβρίου – Christian II, Γερμανός αρχιεπίσκοπος (γεν. 1185)
29 Νοεμβρίου - Όθωνας Β', Γερμανός κόμης Παλατίνος (γεν. 1206)
Ahmad al-Tifashi, Αλμοχάντ ποιητής και ανθολόγος (γεν. 1184)
◄ | 12ος αιώνας | 13ος αιώνας | 14ος αιώνας | ► ◄◄ | ◄ | 1249 | 1250 | 1251 | 1252 | 1253 | 1254 | 1255 | 1256 | 1257 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License