Ευρώπη
14 Φεβρουαρίου ή 9 Μαρτίου - Η πρώτη γνωστή αναφορά γίνεται στο όνομα της Λιθουανίας, σε σχέση με τη δολοφονία του Μπρούνο του Κερφούρτη. Αποκεφαλίζεται και οι 18 σύντροφοί του απαγχονίζονται την ίδια μέρα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής μεταξύ των Πρώσων στην περιοχή της Βαλτικής.[1]
9 Μαΐου – Επανάσταση των Λομβαρδών: Οι δυνάμεις των Λομβαρδών με επικεφαλής τον Μέλους, έναν Ιταλό ευγενή, επαναστατούν στο Μπάρι ενάντια στο Κατεπανάτο της Ιταλίας (επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). Αυτός και ο κουνιάδος του Ντάτους (ή Ντάτο) κινητοποιούν μεγάλο στρατό και εισβάλλουν στη νότια Ιταλία.[2]
1 Νοεμβρίου - Οι δυνάμεις των Βερβερίνων με επικεφαλής τον Σουλεϊμάν ιμπν αλ-Χακάμ νικούν τον χαλίφη των Ομεϋάδων Μωάμεθ Β' στη μάχη της Αλκολέας. Μπαίνει στην πόλη της Κόρδοβα, η οποία λεηλατείται από Βέρβερους και Καστιγιάνους. Ο Σουλεϊμάν εκλέγεται χαλίφης του Χαλιφάτου της Κόρδοβα.
Ο δόγης Pietro II Orseolo πεθαίνει μετά από 18 χρόνια βασιλείας κατά την οποία ξεκίνησε την επέκταση της Βενετίας κατακτώντας τα νησιά Lastovo και Korčula κατά μήκος των ακτών της Δαλματίας. Τον Πιέτρο διαδέχεται ο 16χρονος γιος του Ότο Ορσέολο ως μοναδικός ηγεμόνας της Βενετίας.[3]
Ο νόμος περί σχεδιασμού και οικοδομής ψηφίστηκε στη Σερβία επί βασιλείας του πρίγκιπα Jovan Vladimir.
Αγγλία
Δανοί επιδρομείς Βίκινγκ με επικεφαλής τον Sweyn Forkbeard επιτίθενται επανειλημμένα στη νότια Αγγλία, καταστρέφοντας τη γη για να εκδικηθούν τη σφαγή του 1002 την Ημέρα του St. Brice.
Αύγουστος - Ένας μεγάλος στρατός των Βίκινγκ με επικεφαλής τον Thorkell the Tall προσγειώνεται στο Κεντ και συνεχίζει να τρομοκρατεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αγγλίας.[4][5]
Ασία
Άνοιξη - Ο στρατηγός Γκανγκ Τζο ηγείται ενός πραξικοπήματος κατά του βασιλιά Μοκτζόνγκ. Καθαιρείται και στέλνεται εξορία στο Chungju. Μετά τη δολοφονία του Mokjong, ο Gang Jo τοποθετεί τον Hyeonjong στο θρόνο ως κυβερνήτη του Goryeo.
Νοέμβριος – Η δυναστεία Lý στο Βιετνάμ ανακηρύσσεται από τον αυτοκράτορα Lý Thái Tổ (πρώην διοικητής της φρουράς του παλατιού) μετά το θάνατο του Lê Long Đĩnh, του τελευταίου μονάρχη της δυναστείας Lê.
Ιαπωνία
Η πριγκίπισσα Takahime (κόρη του αυτοκρατορικού πρίγκιπα Tomohira, ξαδέρφης του αυτοκράτορα Ichijo) είναι παντρεμένη με τον Fujiwara no Yorimichi, πρώτο γιο του Fujiwara no Michinaga, διευρύνοντας την εξουσία του τελευταίου.
Ο Takashina no Mitsuko φυλακίζεται επειδή βρίζει την αυτοκράτειρα. Ο Fujiwara no Korechika εμπλέκεται επίσης, αλλά αργότερα έλαβε χάρη.
Ο Murasaki Shikibu διδάσκει την κινεζική γραπτή γλώσσα στην αυτοκράτειρα Σόσι κρυφά επειδή αυτό είναι συνήθως ένα ανδρικό επίτευγμα.
Ανά θέμα
Θρησκεία
Καλοκαίρι - ο Πάπας Ιωάννης XVIII πεθαίνει μετά από 5 χρόνια ποντίφικα. Τον διαδέχεται ο Σέργιος Δ' ως ο 142ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας.
29 Αυγούστου – Ο καθεδρικός ναός του Μάιντς υφίσταται εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά, η οποία καταστρέφει το κτίριο την ημέρα των εγκαινίων του.[6]
18 Οκτωβρίου - Η εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ καταστρέφεται από τον χαλίφη των Φατιμιδών Αλ-Χακίμ μπι-Αμρ Αλλάχ.
Γεννήσεις
22 Μαΐου – Σου Σουν, Κινέζος συγγραφέας (π. 1066)
14 Δεκεμβρίου - Ατσουνάγκα, μελλοντικός αυτοκράτορας Go-Suzaku της Ιαπωνίας (π. 1045)
Adèle της Γαλλίας, κόμισσα της Φλάνδρας (π. 1079)
Αλί Χαρίρι, Μαρβανίδης ποιητής και φιλόσοφος (π. 1079)
Γεώργιος ο Αγιορείτης, Γεωργιανός καλλιγράφος (π. 1065)
Qatran Tabrizi, Πέρσης ποιητής και συγγραφέας (π. 1072)
Toirdelbach Ua Briain, βασιλιάς του Munster (π. 1086)
Yusuf ibn Tashfin, σουλτάνος του Μαρόκου (π. 1106)
Θάνατοι
14 Φεβρουαρίου - Μπρούνο του Κερφούρτη, Γερμανός ιεραπόστολος επίσκοπος
2 Μαρτίου - Mokjong, βασιλιάς του Goryeo (Κορέα) (γεν. 980)
3 Μαρτίου - Abd al-Rahman Sanchuelo, επικεφαλής υπουργός των Ομαγιάδων (γεν. 983)
Ιούνιος ή Ιούλιος - Ιωάννης XVIII, πάπας της Καθολικής Εκκλησίας
21 Αυγούστου - Τομοχίρα, Ιάπωνας αυτοκρατορικός πρίγκιπας (θείος του αυτοκράτορα)
13 Νοεμβρίου – Dedo I, Γερμανός ευγενής (γεν. 950)
25 Δεκεμβρίου - Μπερνάρ Γουίλιαμ, Γάλλος ευγενής
Abu al-Hasan Ali, Ma'munid κυβερνήτης της Khwarezm (Ιράν)
Abu Muhammad Lu'lu' al-Kabir, εμίρης του Χαλεπίου (Συρία)
Fujiwara no Nagatō, Ιάπωνας γραφειοκράτης και ποιητής (γεν. 949)
Ibn Yunus, Φατιμιδικός αστρονόμος και μαθηματικός
Khalaf ibn Ahmad, εμίρης της δυναστείας των Σαφαριδών (γεν. 937)
Lê Long Đĩnh, αυτοκράτορας της δυναστείας Lê (γεν. 986)
Pietro II Orseolo, δόγης της Βενετίας (γεν. 961)
Xiao Yanyan, Κινεζική αυτοκράτειρα Khitan (γεν. 953)
βιβλιογραφικές αναφορές
Στο Annals of Quedlinburg, Saxony-Anhalt.
Νόριτς, Τζον Τζούλιους. Οι Νορμανδοί στο Νότο 1016–1130. Longmans; Λονδίνο, 1967.
Norwich, John Julius (1982). Ιστορία της Βενετίας. Νέα Υόρκη: Alfred A. Knopf.
Peter Sawyer (2001). The Oxford Illustrated History of the Vikings. Λονδίνο: Oxford University Press. Π. 75. ISBN 978-0-19-285434-6.
Το Αγγλοσαξονικό Χρονικό
Sutton, Ian (1999). Αρχιτεκτονική, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Λονδίνο: Thames & Hudson. ISBN 978-0-500-20316-3.
◄ | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας | 12ος αιώνας | ► ◄◄ | ◄ | 1005 | 1006 | 1007 | 1008 | 1009 | 1010 | 1011 | 1012 | 1013 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License