Ο Ζετούλιο Βάργκας (Getúlio Vargas, 19 Απριλίου 1882 - 24 Αυγούστου 1954) ήταν Βραζιλιάνος δικηγόρος και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Βραζιλίας για δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος ήταν μεταξύ 1930-1945. Το 1930-1934 υπηρέτησε ως υπηρεσιακός πρόεδρος, κανονικός πρόεδρος την εποχή 1934-1937 και δικτάτορας την περίοδο 1937-1945. Το 1945 εκτελέστηκε πραξικόπημα το οποίο και του στέρησε την εξουσία μέχρι το 1951 οπότε και εξελέγη δημοκρατικά Πρόεδρος και υπηρέτησε ως το 1954, έτος της αυτοκτονίας του[1].
Γεννήθηκε στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ σε οικογένεια με πολιτικές ρίζες. Έδειξε ενδιαφέρον για στρατιωτική καριέρα και κατατάχθηκε στον βραζιλιάνικο στρατό αλλά σύντομα παραιτήθηκε για να ακολουθήσει δικηγορικές σπουδές. Το 1908, αφότου αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πόρτο Αλέγκρε άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία. Το 1922 είχε εκλεχθή μέλος του Εθνικού Συνεδρίου και υπηρέτησε εκεί για τέσσερα χρόνια. Το 1926 διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών μέχρι και την εκλογή του στην θέση του Κυβερνήτη του Ρίο Γκράντε το 1928. Το 1930 ηγήθηκε της εκστρατείας του για την Προεδρία της Βραζιλίας ανεπιτυχώς. Παρόλο που φάνηκε ότι αποδέχθηκε την ήττα του, λίγο χρόνο αργότερα ανέτρεψε με πραξικόπημα το Ολιγαρχικό καθεστώς που υπήρχε τότε[2].
Το Καθεστώς Βάργκας που κυριάρχησε για 18 χρόνια επέφερε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην πολιτική ζωή και στην βιομηχανία της Βραζιλίας. Έχοντας τον τίτλο "Ο Πατέρας των Φτωχών", προσπάθησε να καταπολεμήσει την αυξανόμενη επιρροή των μεγάλων επιχειρήσεων και εταιρειών στην οικονομία της Βραζιλίας. Ωστόσο, η θέση και το κύρος του στρατού δεν άλλαξε, ούτε επιβλήθηκαν μέτρα στους πλούσιους κατά την θητεία του[3]. Στην προσπάθεια του να αναδιοργανώσει την οικονομία του, αποδέχτηκε κάποιες απαιτήσεις των εργατών (κυρίως στην βιομηχανία του καφέ) για καλύτερες συνθήκες προκειμένου να υπάρχει μια ενότητα στην οικονομία ανενόχλητη από ταξικές διαμάχες. Επίσης στην περίοδο του καθεστώτος ιδρύθηκε η πρώτη κρατική βιομηχανία παραγωγής μηχανών[4].
Στο τέλος της δεύτερης του θητείας, ύστερα από πολλή πίεση του στρατού για την παραίτηση του, αυτοκτόνησε αφήνοντας μόνο ένα σημείωμα.
Παραπομπές
«1954: Brazilian president found dead». BBC ON THIS DAY. 24/8/1954. Ανακτήθηκε στις 28/5/2017. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
Poppino, Rollie. «Getulio Vargas». Εγκυκλοπαίδεια Britannica. Ανακτήθηκε στις 28/5/2017. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
Levine, Robert M. (1998). Father of The Poor? Vargis and His Era. New York: Cambridge University Press
«Fábrica Nacional de Motores».
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License