ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο


Ο Μισί Μπατσουαγί ( Michy Batshuayi), γεννημένος στις 2 Οκτωβρίου 1993 στις Βρυξέλλες του Βελγίου, είναι Βέλγος διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος είναι επίσης κονγκολέζικης εθνικότητας. Αγωνίζεται στην θέση του επιθετικού για λογαριασμό της Βαλένθια ως δανεικός από την Τσέλσι.

Michy Batshuayi 2014

Μισί Μπατσουαγί
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης 2 Οκτωβρίου 1993 (25 ετών)
Τόπος γέννησης Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ύψος 1,85 m
Θέση Επιθετικός
Πληροφορίες συλλόγου
Ομάδα Βαλένθια (δανεικός από την Τσέλσι)
Νούμερο φανέλας 23
Ομάδες νέων
2003-2004 ΡΦΚ Εβέρ
2004-2005 ΡΟΣΑ Σερμπέκ
2005-2006 ΦΚ Μπρυσέλ
2006-2007 ΡΣΚ Άντερλεχτ
2007-2008 ΦΚ Μπρυσέλ
2008-2011 Σταντάρ Λιέγης
Επαγγελματική καριέρα*
Περίοδος Ομάδα Συμμ. (Γκ.)
2011-2014 Σταντάρ Λιέγης 120 (44)
2014-2016 Μαρσέιγ 62 (26)
2016- Τσέλσι 32 (7)
2018 →Μπορούσια Ντόρτμουντ 10 (7)
Εθνική ομάδα
Περίοδος Ομάδα Συμμ. (Γκ.)
2012-2014 Βέλγιο U21 13 (7)
2014- Βέλγιο 16 (7)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες

ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα

και έχουν ανανεωθεί έως 15 Απριλίου 2018.

† Συμμετοχές (Γκολ).

‡ Οι συμμετοχές και τα γκολ στις εθνικές ομάδες

έχουν ανανεωθεί έως 11 Ιουνίου 2018.

Έχοντας αναδειχτεί ποδοσφαιρικά στην Σταντάρ Λιέγης, όπου και πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 2011, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική Βελγίου U21 την αμέσως επόμενη χρονιά. Αποκτήθηκε το 2014 από την Ολιμπίκ Μαρσέιγ, ενώ πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική Βελγίου τον Μάρτιο του 2015.

Είναι αδερφός του Ααρόν Λεγιά Ιζεκά, επιθετικού της ΡΣΚ Άντερλεχτ.

Βιογραφία
Νεανικά χρόνια

Ο Μισί Μπατσουαγί αγωνίστηκε στις νεανικές ηλικιακές κατηγορίες των τμημάτων υποδομής των ΡΦΚ Εβέρ, ΡΟΣΑ Σερμπέκ, ΦΚ Μπρυσέλ και ΡΣΚ Άντερλεχτ. Καθώς η τελευταία τον απομάκρυνε από τις ακαδημίες της λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, εντάχθηκε το 2008 στα τμήματα υποδομής της Σταντάρ Λιέγης, αφότου, πρώτα, επέστρεψε για διάστημα μίας σεζόν στην ΦΚ Μπρυσέλ.
Συλλογική Καριέρα
Σταντάρ Λιέγης
Ο Μισί Μπατσουαγί με τον Φρεντερίκ Μπυλό, στην διάρκεια αναμέτρησης μεταξύ της Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ και της Σταντάρ Λιέγης το 2013.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2011, ο Μπατσουαγί πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του συλλόγου, η οποία ευρισκόταν, τότε, υπό την τεχνική καθοδήγηση του προπονητή Ντομινίκ Ντ'Ονοφριό, σε εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στην ΚΑΑ Γάνδη.

Την αμέσως επόμενη σεζόν, αφού πρώτα πέτυχε συνολικά έξι τέρματα στην διάρκεια των φιλικών αναμετρήσεων που διεξήχθησαν στα πλαίσια της θερινής προετοιμασίας του συλλόγου[1], ο Μπατσουαγί πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ, ευρισκόμενος υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ζοζέ Ρίγγα, στην διάρκεια της πρώτης αναμέτρησης για τον Γ΄ Προκριματικό Γύρο απέναντι στην ΦΚ Ζυρίχη, εισερχόμενος στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στην θέση του Αλοΐς Νονγκ[2].

Πέτυχε το πρώτο του τέρμα σε επίσημη αναμέτρηση με τα χρώματα της Σταντάρ στις 15 Δεκεμβρίου 2011, σε εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στην ΦΚ Κοπεγχάγη για το Γιουρόπα Λιγκ, αναμέτρηση στην οποία η ομάδα του επικράτησε με τελικό σκορ 0-1. Στις 21 Δεκεμβρίου 2011, στα πλαίσια της πρώτης αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων για προημιτελικά του Κυπέλλου Βελγίου, σε εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στην Λιρς, ο ίδιος σημείωσε δύο τέρματα κατά την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, προτού αντικατασταθεί από τον Φρανκ Μπεριέ.

Στις 14 Ιανουαρίου 2012, πέτυχε το πρώτο του τέρμα σε αναμέτρηση πρωταθλήματος στην διάρκεια της νίκης της Σταντάρ με σκορ 6-1 απέναντι στην Μπέρσχοτ ΑΚ. Ο ίδιος αγωνίστηκε ως βασικός, αντικαθιστώντας στο αρχικό σχήμα της ομάδας τον Μεμέ Τσιτέ, ο οποίος ήταν τραυματίας. Στις 29 Ιανουαρίου 2012, οδήγησε την Σταντάρ σε εκτός έδρας επικράτηση απέναντι στην Σερκλ Μπρυζ, πετυχαίνοντας το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό στην νίκη της Σταντάρ επί της ΚΒ Ούστεντ (2-4), πετυχαίνοντας το πρώτο του χατ-τρικ σε επίσημη αναμέτρηση.

Παρά την συνολικά καλή του αγωνιστική παρουσία στην διάρκεια της σεζόν, ο Μισί Μπατσουαγί δεν κλήθηκε προκειμένου να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, παρά το γεγονός πως το όνομά του ευρισκόταν μεταξύ των 30 που κλήθηκαν από τον Μαρκ Βίλμοτς να λάβουν μέρος στην προετοιμασία της ομάδας ενόψει της διοργάνωσης, ωστόσο παρέμεινε σε ρόλο ρεζέρβας μαζί με τους, μεταξύ άλλων, Ραντζά Ναϊνγκολάν, Γκιγιώμ Ζιλέ, Τοργκάν Αζάρ, Γιέλε Φαν Νταμ και Σεμπαστιάν Ποκονιολί.
Ολιμπίκ Μαρσέιγ

Έπειτα από μερικές ημέρες διαπραγματεύσεων, η Ολιμπίκ Μαρσέιγ επισημοποίησε την μεταγραφή του στις 26 Ιουνίου 2014[3], με τον παίκτη να βάζει την υπογραφή του σε συμβόλαιο διάρκειας 5 ετών. Το ύψος της μεταγραφής ανήλθε περίπου στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Έπειτα από 5 συμμετοχές ως αλλαγή, ο Μπατσουαγί ξεκίνησε για πρώτη φορά ως βασικός, ενώ, στην διάρκεια της ίδιας αυτής αναμέτρησης, πέτυχε το πρώτο του τέρμα με τα χρώματα της νέας του ομάδας, στα πλαίσια αναμέτρησης για το Λιγκ Καπ Γαλλίας απέναντι στην Σταντ Ρενναί για την Φάση των 32 (ήττα 2-1[4]) Το πρώτο μισό της σεζόν του αποτελείτο σχεδόν αποκλειστικά από συμμετοχές ως αλλαγή, δεδομένου και του ανταγωνισμού με τον Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ, ωστόσο ο ίδιος κατόρθωσε σε αρκετές περιπτώσεις να τραβήξει επάνω του την προσοχή, όπως στην διάρκεια αναμέτρησης απέναντι στην Μπορντό, όπου, στο 91ο λεπτό, πέτυχε το δεύτερό του τέρμα με δυνατό σουτ στην κίνηση (νίκη 3-1). Στις 21 Δεκεμβρίου 2014, ο Μπατσουαγί πέτυχε το δεύτερό του τέρμα στο πρωτάθλημα, για την πρώτη του συμμετοχή της σεζόν ως βασικός στην Λιγκ 1, βοηθώντας την ΟΜ να επικρατήσει με σκορ 2-1 της ΛΟΣΚ, ενώ, με την ίδια ευκαιρία, να τερματίσει την χρονιά ως πρωταθλήτρια χειμώνα.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2015, πέτυχε για πρώτη φορά δύο τέρματα στην διάρκεια μίας μοναδικής αναμέτρησης και πιο συγκεκριμένα σε αναμέτρηση της ΟΜ με αντίπαλο την Σαιντ-Ετιέν (2-2), σε διάστημα μόλις 55 δευτερολέπτων μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την χρησιμοποίησή του ως βασικός στην αναμέτρηση της ομάδας του απέναντι στην Σταντ Μαλέρμπ ντε Καέν (2-3), στην διάρκεια της οποίας διακρίθηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά κερδίζοντας πέναλτι, το οποίο, ωστόσο, απέκρουσε ο αντίπαλος τερματοφύλακας, Ρεμί Βερκούτρ.

Στις 6 Μαρτίου 2015, πέτυχε για δεύτερη φορά στην διάρκεια μίας μοναδικής αναμέτρησης με τα χρώματα της Μαρσέιγ, αυτή την φορά στην διάρκεια της ευρείας επικράτησης των Φωκέων (1-6) απέναντι στην Τουλούζ ΦΚ.

Στις 22 Μαρτίου 2015, επανέλαβε το συγκεκριμένο επίτευγμα για δεύτερη φορά στην διάρκεια του ίδιου, μόλις, μήνα, αυτή την φορά στην διάρκεια της επικράτησης της ΟΜ με σκορ 0-4 στο Σταντ ντε Φρανς απέναντι στην ΡΚ Λανς.

Έπειτα από μία εκκίνηση στο πρωτάθλημα η οποία σημαδεύτηκε από δύο συνεχόμενες ήττες απέναντι στην ΣΜ Καέν εντός έδρας (0-1), στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, και στην εκτός έδρας αναμέτρηση με αντίπαλο την Σταντ ντε Ρενς (0-1), ο Μισί δέχθηκε οξεία κριτική αναφορικά με την ικανότητά του να αντικαταστήσει το, αποχωρήσαντα στην διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου της σεζόν, Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ κι ενώ ολόκληρη η ομάδα ευρισκόταν σε αρκετά δύσκολη θέση, με τον Αργεντινό προπονητή της, Μαρσέλο Μπιέλσα, να έχει αποχωρήσει από την τεχνική της ηγεσία μετά την ήττα από την ΣΜ Καέν. Από την 3η, κιόλας, αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Βέλγος διεθνής τράβηξε επάνω του την προσοχή, πετυχαίνοντας δύο τέρματα στην διάρκεια της εντός έδρας αναμέτρησης απέναντι στην ΕΣ Τρουά ΑΚ (6-0), για το ντεμπούτο του Μίτσελ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας της Μασσαλίας.

Στις 6 Ιανουαρίου 2016, ο Μπατσουαγί ανανέωσε το σύμβολαιό του με την ΟΜ έως το 2020[5].
Εθνική Ομάδα

Ο Μισί Μπατσουαγί μέτρησε συνολικά 13 συμμετοχές με την Εθνική Βελγίου U21, στην διάρκεια των οποίων και πέτυχε, συνολικά, 7 τέρματα μεταξύ του 2012 και του 2014.

Όντας κάτοχος, επίσης, και της κονγκολέζικης εθνικότητας, δέχθηκε την κρούση του Φλοράν Ιμπενγκέ, ομοσπονδιακό τεχνικό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προκειμένου να λάβει μέρος σε περίοδο προετοιμασίας, η οποία θα ελάμβανε χώρα στο Ντουμπάι, καθώς και σε μία φιλική αναμέτρηση, η οποία θα διεξαγόταν στα τέλη Μαρτίου του 2015, με αντίπαλο το Ιράκ[6]. Στις 2 Μαρτίου 2015, σε επίσημη τοποθέτησή του στο twitter, δήλωσε, ως απάντηση στην κρούση του Φλοράν Ιμπενγκέ, πως δεν επιθυμούσε να αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνικής ομάδας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, αλλά με εκείνα των Diables Rouges[7].

Κλήθηκε για πρώτη φορά στην ομάδα των ανδρών στις 20 Μαρτίου 2015, ενόψει των αναμετρήσεων για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016 απέναντι στην Κύπρο και το Ισραήλ[8].

Πέτυχε το πρώτο του τέρμα με τους Diables Rouges σε αναμέτρηση απέναντι στην Κύπρο (5-0), κατά την διάρκεια της πρώτης του συμμετοχής και με την πρώτη του επαφή με την μπάλα, στις 28 Μαρτίου 2015.
Κατάλογος διεθνών συμμετοχών

Ημερομηνία Τοποθεσία Αντίπαλος Αποτέλεσμα[9] Διοργάνωση Σημειώσεις
1. 28 Μαρτίου 2015 Σταντ Ρουά Μπωντουέν, Βρυξέλλες, Βέλγιο Κύπρος 5 - 0 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016 Είσοδος ως αλλαγή στην θέση του Κριστιάν Μπεντεκέ στο 77ο λεπτό της αναμέτρησης.
2. 13 Νοεμβρίου 2015 Σταντ Ρουά Μπωντουέν, Βρυξέλλες, Βέλγιο Ιταλία 3 - 1 Φιλική Αναμέτρηση Είσοδος ως αλλαγή στην θέση του Ρομελού Λουκακού στο 63ο λεπτό της αναμέτρησης.


Διεθνή Τέρματα

Ημερομηνία Τοποθεσία Αντίπαλος Σκορ Αποτέλεσμα Διοργάνωση
1. 28 Μαρτίου 2015 Σταντ Ρουά Μπωντουέν, Βρυξέλλες, Βέλγιο Κύπρος 5-0 5-0 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016
2. 13 Νοεμβρίου 2015 Σταντ Ρουά Μπωντουέν, Βρυξέλλες, Βέλγιο Ιταλία 3-1 3-1 Φιλική Αναμέτρηση


Διακρίσεις
Συλλογικές Διακρίσεις

Αναδείχτηκε δευτεραθλητής Βελγίου στην διάρκεια της σεζόν 2013-2014 με την Σταντάρ Λιέγης.
Ατομικές Διακρίσεις

Αναδείχτηκε βελγικό εβένινο παπούτσι το 2014, ενώ έλαβε το βραβείο UNFP ως ο καλύτερος παίκτης της Λιγκ 1 τον Οκτώβριο του 2015.
Προσωπική ζωή

Είναι μεγαλύτερος αδερφός του Ααρόν Λεγιά Ιζεκά, επιθετικού της Άντερλεχτ[10]
Παραπομπές

Standard: Michy Batshuayi a la frite en ce moment!
Batshuayi en UEFA Champion's League
«Michy Batshuayi officialisé à Marseille». http://www.lesoir.be. 26 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2014. Εξωτερικός σύνδεσμος στο |publisher= (βοήθεια)
«Rennes - Marseille : L'OM éliminé à l'ultime seconde ! (2-1)». Lequipe.fr. 29 Οκτωβρίου 2014.
«Mendy et Batshuayi prolongent» (στα Γαλλικά). om.net. 6 Ιανουαρίου 2016.
Alexis Billebault (27 Φεβρουαρίου 2015). «Léopards de RDC : Ibenge va convoquer Batshuayi et Mulumba». jeuneafrique.com.
«Michy Batshuayi ne veut jouer que pour la Belgique» (στα Γαλλικά). lesoir.be. 2 Μαρτίου 2015.
«Batshuayi appelé en selections belge» (στα Γαλλικά). www.sport.fr.
Ο πρώτος αριθμός αντιστοιχεί στο σκορ της ομάδας, η οποία αγωνιζόταν εντός έδρας.
Το σκορ είναι αναγραμμένο με πράσινη γραμματοσειρά εφόσον η Εθνική Βελγίου κέρδισε στην συγκεκριμένη αναμέτρηση, με μαύρη εφόσον έφερε ισοπαλία και με κόκκινη εφόσον ηττήθηκε.

Aaron Leya Iseka, une affaire de famille, www.espoirsdufootball.com, 19 Μαρτίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Προφίλ του Μισί Μπατσουαγί στο om.net
Προφίλ του Μισί Μπατσουαγί στο LFP.fr


Εθνική Βελγίου – Euro 2016

1 Κουρτουά 2 Αλντερβέιρελντ 3 Βερμάελεν 4 Ναϊνγκολάν 5 Φερτόνχεν 6 Βίτσελ 7 Ντε Μπρόινε 8 Φελαϊνί 9 Ρ. Λουκάκου 10 Αζάρ (c) 11 Καράσκο 12 Μινιολέ 13 Ζιλέ

14 Μέρτενς 15 Ντεναγιέρ 16 Μουνιέρ 17 Όριτζι 18 Καμπασέλ 19 Ντεμπελέ 20 Μπεντεκέ 21 Τ. Λουκάκου 22 Μπατσουαγί 23 Σιμάν Προπονητής: Βίλμοτς

Εθνική Βελγίου – Μουντιάλ 2018

1 Κουρτουά 2 Αλντερβέιρελντ 3 Βερμάελεν 4 Κομπανί 5 Φερτόνχεν 6 Βίτσελ 7 Ντε Μπρόινε 8 Φελαϊνί 9 Λουκάκου 10 Ε. Αζάρ (c) 11 Καράσκο 12 Μινιολέ 13 Κάστιλς 14 Μέρτενς 15 Μουνιέρ 16 Τ. Αζάρ 17 Τίλεμανς 18 Γιανουζάι 19 Ντεμπελέ 20 Μπογιάτα 21 Μπατσουαγί 22 Τσαντλί 23 Ντεντόνκερ Προπονητής: Μαρτίνεθ

Τσέλσι - τρέχουσα σύνθεση
1 Αριθαμπαλάγα · 2 Ρίντιγκερ · 3 Αλόνσο · 5 Τζορτζίνιο · 6 Ντρινκγουότερ · 7 Καντέ · 8 Μπάρκλεϊ · 9 Ιγουαΐν · 10 Αζάρ · 11 Πέδρο · 12 Λόφτους-Τσικ · 13 Καμπαγέρο · 15 Μόουζες · 17 Κόβασιτς · 18 Ζιρού · 20 Χάντσον-Οντόι · 21 Ζαπακόστα · 22 Γουίλιαν · 24 Κέιχιλ Αρχηγός · 27 Κρίστενσεν · 28 Αθπιλικουέτα · 29 Μοράτα · 30 Λουίζ · 31 Γκριν · 33 Έμερσον · 44 Αμπάντου ·
Προπονητής: Σάρι

Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού

Βέλγοι

Εγκυκλοπαίδεια Βελγίου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License