ART

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Αυστραλία (πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά: Australia) είναι ταινία σε σκηνοθεσία του Αυστραλού Μπαζ Λούρμαν, με πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν και Χιου Τζάκμαν. Έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου του 2008 σε Η.Π.Α. και Αυστραλία έγινε , ενώ ήταν υποψήφια για βραβείο Οσκαρ στην κατηγορία των κουστουμιών, το οποίο τελικά δεν απέσπασε.
Υπόθεση

Η ιστορία διαδραματίζεται λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όλα ξεκινούν όταν ένα ζευγάρι Άγγλων αριστοκρατών, ο Ρίτσαρντ και η Σάρα Άσλεϋ (Νικόλ Κίντμαν), κληρονομεί μια τεράστια έκταση γης στην Αυστραλία, σχεδόν ίση στο μέγεθος με το Βέλγιο. Ο λόρδος Άσλεϋ φεύγει για τη μακρινή χώρα ώστε να διαχειριστεί την περιουσία του, αφήνοντας τη σύζυγό του στην Αγγλία. Η λαίδη Άσλεϋ όμως, υποψιαζόμενη ότι ο σύζυγός της την απατάει, αποφασίζει να πάει να τον βρει. Φτάνοντας στην απομονωμένη ήπειρο της Ωκεανίας, η Σάρα ανακαλύπτει ότι ο λόρδος δε ζει πια και ότι πρέπει να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση της περιουσίας, την όποια οι τοπικοί μεγαλογαιοκτήμονες προσπαθούν να σφετεριστούν. Τότε αρχίζουν τα προβλήματα για τη Σάρα με κυριότερο τη δυσκολία της να προσαρμοστεί στο σκληρό και άγριο περιβάλλον της Αυστραλίας άλλα και στον καινούργιο τρόπο ζωής που πρέπει να ακολουθήσει, γεγονός που την κάνει να απεχθάνεται τη χώρα και τους κατοίκους της. Κάπου εκεί έρχεται στο δρόμο της ένας ντόπιος, άξεστος, σκληροτράχηλος κτηνοτρόφος, φιλικός προς τους ιθαγενείς Αβορίγινους και γι' αυτό αποκομμένος από τους λευκούς συντοπίτες του (Χιου Τζάκμαν), του οποίου τη βοήθεια η Σάρα αναγκάζεται να δεχτεί αν θέλει να σώσει την ιδιοκτησία της. Μαζί αναλαμβάνουν να οδηγήσουν ένα κοπάδι 2.000 βοοειδών μέσα από την απέραντη έρημο της κεντρικής Αυστραλίας. Οι δυο τους αρχικά νιώθουν αμοιβαία αντιπάθεια εξαιτίας των διαφορών που τους χωρίζουν. Καθώς όμως γνωρίζονται καλύτερα, αρχίζουν να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο και ερωτεύονται μεταξύ τους. Και βέβαια, εκτός από τον κτηνοτρόφο, η ηρωίδα ερωτεύεται και την ίδια την Αυστραλία. Με κέντρο λοιπόν την ιστορία αγάπης των πρωταγωνιστών, ο θεατής παρακολουθεί μια σειρά δραματικών, ρομαντικών, συγκινητικών, χιουμοριστικών, γεμάτων δράση και περιπέτεια γεγονότων, με αποκορύφωμα το βομβαρδισμό της πόλης Ντάργουιν από τους Ιάπωνες.
Trivia

Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν εννέα μήνες (τέλη Μαρτίου ως 21 Δεκεμβρίου του 2007)
Εξ ολοκλήρου η ταινία είναι γυρισμένη σε φυσικό περιβάλλον (κυρίως στη Βόρεια Αυστραλία, στην Κουίνσλαντ, στις πόλεις Μπόουεν, Κουνουνούρα αλλά και στο Σύδνεϋ) και όχι σε στούντιο, πράγμα πολύ σπάνιο για σύγχρονη παραγωγή. Πολλές φορές λοιπόν, ηθοποιοί και συνεργείο έπρεπε να δουλέψουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, θύελλες και καταιγίδες.
Για τις ανάγκες της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 2.000 κοστούμια τα οποία σχεδιάστηκαν από τη βραβευμένη δύο φορές με Όσκαρ και σύζυγο του Λούρμαν, Κάθριν Μάρτιν.
Το κόστος παραγωγής λέγεται ότι ξεπέρασε τα 120 εκατομμύρια δολάρια. Ο διεθνής τύπος χαρακτηρίζει την ταινία ως το Όσα Παίρνει ο Άνεμος της Αυστραλίας, ενώ υπογραμμίζεται πως είναι η πιο μεγάλη και ακριβή παραγωγή στην ιστορία του αυστραλέζικου κινηματογράφου.
Για τη διεθνή διαφημιστική καμπάνια της Αυστραλίας, η Fox συμφώνησε να επενδύσει 200 εκατομμύρια δολάρια (!). Τα δικαιώματα της διαφήμισης έχει αναλάβει η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία στον κόσμο, η ίδια που κρύβεται πίσω από τα πετυχημένα σποτάκια των McDonald's και των αθλητικών ειδών της Puma.
Αρχικά, ο ρόλος του κτηνοτρόφου Χωρίς Όνομα (The Drover With No Name) είχε προταθεί στο Ράσελ Κρόου ο οποίος τον απέρριψε (οι φήμες λένε ότι ο Κρόου ήρθε σε διένεξη με τη Fox για λόγους οικονομικούς αλλά και για τη διάρκεια των γυρισμάτων). Τελικά ο Μπαζ Λούρμαν αποφάσισε να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Χιου Τζάκμαν ο οποίος δέχτηκε να παίξει ύστερα από παρότρυνση της Νικόλ Κίντμαν. Ο Λούρμαν δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με αυτήν την έκβαση και ότι ήταν καλύτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα: «Για το βασικό αντρικό ρόλο ήθελα έναν ηθοποιό που να θυμίζει κάτι από Τζον Γουέιν και Γκάρι Κούπερ. Όχι ένα γλυλανάλατο αγόρι αλλά έναν πραγματικό άντρα. Ο Χιου Τζάκμαν αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή».

Πηγές

http://www.australiamovie.net
http://www.imdb.com/title/tt0455824/
http://edition.cnn.com/CNNI/Programs/screening.room/
http://www.ew.com

Αυστραλιανές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Αυστραλίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News