.
Τοπική αρχιτεκτονική στη παλιά πόλη Ξάνθης- "σαχνισιά": ξύλινα μαδέρια-υποστυλώματα στηρίζουν τα δωμάτια του ορόφου που επεκτείνονται πέρα από τα όρια της τοιχοποιίας του ισογείου [1]. (*)
Η Σαχνισιά ή Σαχνισί είναι ορολογία της αρχιτεκτονικής, η οποία αναφέρεται στις προσόψεις παραδοσιακών κτηρίων, και περιγράφει τις προεξοχές στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια οι οποίες βρίσκονται πέρα από τα όρια της τοιχοποιίας του ισογείου. Αυτή η αρχιτεκτονική παρατηρείται σε παραδοσιακά κτήρια βαλκανικής, μικρασιατικής αλλά και της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής (στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική έχει επικρατήσει ο όρος έρκερ, erker). [2]
Το σαχνίσι δημιουργεί πρόσθετο ωφέλιμο χώρο στον όροφο, τετραγωνισμό της κάτοψης και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της εισόδου και του δρόμου μπροστά στην παραδοσιακή κατοικία [3].
Παραπομπές
↑ Κώστας Λουκόπουλος. "Ξάνθη: Μία πόλη, χίλια χρώματα". Εφημερίδα Έθνος. Ανακτήθηκε την 2011-07-17.
↑ Βασιλική Γ. Στραπατσάκη (2009-02-26). To χάνι της οδού Μαυρομιχάλη στην Ξάνθη: αποκατάσταση και αξιοποίηση. Διπλωματική Εργασία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. greekarchitects.gr (ανακτήθηκε 2011-07-18 )
↑ Νίκος Λιανός, αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής ΤΑΜ-∆ΠΘ. Μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτηρίων της παλιάς πόλης της Ξάνθης σελ. 5. Ιστοσελίδα Δημοκρίτειου Πανεπισήμιου Θράκης (ανακτήθηκε 2011-07-18 )