ART

 

.

Ο Νίκολας Χόμιτς (Mykola Khomych, Ουκρανικά: Микола Харитонович Хомич; γεννημένος στις 12 Ιουλίου 1959 στο Μπαρακούλ του Καζακστάν) – είναι Ουκρανός συγγραφέας, παιδίατρος, φιλάνθρωπος και ταξιδιώτης. Μέλος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων της Ουκρανίας (2016).

Βιογραφία

Ο Νίκολας Χόμιτς γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1959 στο Μπαρακούλ του Καζακστάν. Το 1972, επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ουκρανία, στην πατρίδα του πατέρα του, την ουκρανική πόλη Νοβοχράντ-Βολίνσκι.[1]

Η επιλογή του μελλοντικού επαγγέλματος του επηρεάστηκε από το βιβλίο του Χούγο Γλάσερ «Το Δράμα της Ιατρικής. Ιστορίες γιατρών που διακινδύνευσαν τη ζωή τους στην έρευνα».

Μετά την αποφοίτησή του από το Ιατρικό Ινστιτούτο της Βίννιτσα, έγινε παιδίατρος. Για 10 χρόνια της ιατρικής πρακτικής εργάστηκε σε παιδιατρικές κλινικές, με εξειδίκευση στις μολυσματικές ασθένειες και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το 1986-1987 συμμετείχε στην εκκαθάριση του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσέρνομπιλ ως γιατρός της στρατιωτικής μονάδας.

Κατά τη διάρκεια της Περεστρόικα στην ΕΣΣΔ εργάστηκε ως γιατρός στο Τατζικιστάν. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ίδρυσε τη δική του ιατρική επιχείρηση.[2]

Από το 1998 ζει στο Κίεβο.
Τα έργα του

Η επιθυμία του για γραφή εμφανίστηκε στην τρίτη τάξη. Στην ιστορία «Σχετικά με τα πάντα» ο συγγραφέας αναφέρει, ότι το 1967 είδε την ταινία «Νεφέλωμα της Ανδρομέδας», όπου η ιστορία αυτή του φάνηκε μισοτελειωμένη. Ως αποτέλεσμα, ο Ν. Χόμιτς αποφάσισε να την συνεχίσει: χρησιμοποίησε πολλές επιστημονικές εκφράσεις που είχε ακούσει ποτέ και είχε καταγράψει σε ένα ολόκληρο σημειωματάριο. Η μητέρα του ήταν ο πρώτος του αναγνώστης και κριτικός, αλλά δεν εκτίμησε το έργο του. Τον ρώτησε μόνο: γιατί δεν μελέτησες τα μαθήματα σου για το σχολείο; Η ιστορία αυτή ήταν ανώριμη και παιδιάστικα αφελής. «Είμαι ευγνώμων στη μητέρα μου τώρα - , λέει ο συγγραφέας. - Επειδή, ήρθα στη λογοτεχνία σε ώριμη ηλικία: με εμπειρία ζωής και προσωπικό απόθεμα γνώσεων».

Ο Ν. Χόμιτς έγραψε και δημοσίευσε δώδεκα βιβλία στην Ουκρανία. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου, ιδίως στα Αζερμπαϊτζάνικα, στα Ελληνικά, στα Λευκορωσικά, στα Ρουμανικά.

Τα βιβλία του συγγραφέα είναι διαθέσιμα σε πολλές κοινοβουλευτικές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και της Βιβλιοθήκης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 2011 και είναι μια συλλογή από ιστορίες και δοκίμια με τίτλο «Η νύχτα της γοργόνας». Το 2012 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του «Η ώρα».

Το 2013 και το 2016 εκδόθηκαν αντίστοιχα δυο ιστορικά μυθιστορήματα, η διλογία, «Χώρος Χ – Η επικράτεια του ψέματος» και «Το μυστικό της σαρκοφάγου».

Το 2016 ο Νίκολας Χόμιτς έγινε μέλος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων Ουκρανίας. Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο-διλογία «Το μαύρο φεγγάρι».

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Στη Ρουμανία και τη Λευκορωσία, το μυθιστόρημα «Η ώρα» δημοσιεύεται στα Ρουμανικά και Λευκορωσικά αντίστοιχα. Επίσης στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτιστικής ανταλλαγής εμφανίζεται η μετάφραση στα Αζερμπαϊτζάνικα – το μυθιστόρημα «Το μυστικό του σαρκοφάγου» (2018)[3], και το 2019 («Το μυστικό της σαρκοφάγου») – στα ελληνικά στην Αθήνα. Αυτό το ιστορικό βιβλίο, στα ελληνικά, έφτασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2020, τον οποίο επισκέφθηκε κατόπιν προσκλήσεως ο Νίκολας Χόμιτς.

Το 2021 εκδόθηκε η συλλογή από διηγήματα «Στην επιδίωξη του Νότιου Σταυρού» («Ουράνιο τόξο»). [4]
Επισκόπηση του συγγραφικού του έργου
«Η νύχτα της γοργόνας»

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, γραμμένο στα ρωσικά («Η νύχτα της γοργόνας», Φόλιο, 2011; μετάφραση – Γκαμάζιν, 2013), το οποίο περιλαμβάνει ιστορίες, διηγήματα και δοκίμια. Το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες: «Νύχτα της Γοργόνας» (τρεις ιστορίες), «Σκέψεις στο δρόμο» (4 δοκίμια) και «Πώς έγινα άνδρας» (5 διηγήματα). Η ικανότητα του συγγραφέα να δημιουργεί σύνθετη πλοκή στις ιστορίες του καθώς και να εκμεταλλεύεται την ειρωνεία ως καλλιτεχνική έκφραση είναι συναρπαστική, τον έχουν χαρακτηρίσει ως αδιόρθωτο ρομαντικό.[5]
«Η ώρα»

Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα. Εκδόθηκε πρώτα στα Ρωσικά και μετά κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα Ουκρανικά («Η ώρα», Φόλιο, 2012, μετάφραση από τον εκδοτικό οίκο «Ουράνιο τόξο», 2018). Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα, αυτό το μυθιστόρημα γράφτηκε εύκολα. Ο πρωταγωνιστής του έργου είναι γιατρός. Ένα μυθιστόρημα για το περιορισμό του χρόνου, την επανεκτίμηση της ζωής, για την περίοδο της στιλπνότητας και της γοητείας, όταν η Ουκρανία μετακινήθηκε από την περίοδο του σοσιαλισμού στον καπιταλισμό. Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο σε όλους όσοι έχουν αγαπήσει και εξακολουθούν να αγαπούν.
«Χώρος Χ - Η επικράτεια του ψέματος»

Γράφοντας βιβλία, ο συγγραφέας διαβάζει πολλά ειδικά βιβλία και ταξιδεύει πολύ. Ο συγγραφέας επισκέφτηκε τη Νορβηγία και τη Σουηδία για να γράψει αυτό το δεύτερο μυθιστόρημά του. Είναι μια συναρπαστική ιστορία αστυνομικής πλοκής που εκτυλίσσεται βασισμένη σε πολλά πραγματικά ιστορικά γεγονότα για το μυστηριώδες γκράφιτι της Σοφίας του Κιέβου. Το μυθιστόρημα αποκαλύπτει την ελάχιστα γνωστή αρχαία ουκρανική ιστορία.[6]
«Το μυστικό της σαρκοφάγου»

Μετά το μυθιστόρημα «Χώρος Χ – Η επικράτεια του ψέματος» στον συγγραφέα ήρθε η επιθυμία να συνεχίσει την ιστορία της εξαφάνισης των λειψάνων του Γιάροσλαβ του Σοφού. Για να γράψει «Το μυστικό της σαρκοφάγου», ο συγγραφέας ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους μελετητές της Σοφίας του Κιέβου, μελέτησαν τα γεγονότα και τα στοιχεία της εξαφάνισης της εικόνας του Αγίου Νικολάου και των λειψάνων του Γιάροσλαβ του Σοφού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο συγγραφέας όχι μόνο βρήκε τα ίχνη των απολεσθέντων λειψάνων, αλλά συνάντησε επίσης έναν άντρα που ξέρει πού βρίσκονται αυτά.[7]

Το βιβλίο δημοσιεύθηκε στα Ρωσικά και Ουκρανικά το 2016.

Το μυθιστόρημα «Το μυστικό της σαρκοφάγου», μεταφράστηκε στα ελληνικά και δημοσιεύθηκε το 2019, έχει προταθεί δύο φορές – για το Βραβείο PUBLIC, Ελλάδα (2020) και το Βραβείο Drahoman Prize, Ουκρανία (2021).
«Το μαύρο φεγγάρι»

Αυτό είναι η συνέχεια του βιβλίου «Η νύχτα της γοργόνας». Αυτό το βιβλίο μας λέει για τα εξαφανισμένα ποτάμια του Κιέβου. Ο πρωταγωνιστής ταξιδεύει στο διάστημα και στο χρόνο, βυθισμένος σε έναν κόσμο ευγένειας και αγάπης.[8]
«Στην επιδίωξη του Νότιου Σταυρού»

Το βιβλίο «Στην επιδίωξη του Νότιου Σταυρού» ( «Ουράνιο Τόξο», 2021) λέει για το πόσο μεγάλη σημασία είναι να κρατήσει κανείς την ελπίδα και ότι όλα μπορούν να αλλάξουν, ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι. Και ότι υπάρχει ένα θετικός κύκλος ανταπόδοσης σαν μπούμερανγκ, εάν βοηθήσεις κάποιον – σίγουρα το καλό θα σου επιστραφεί. Όλα στον κόσμο μας είναι διασυνδεδεμένα.[9]
Η φιλανθρωπική δραστηριότητά του

Ο Νίκολας Χόμιτς άρχισε ενεργά να υλοποιεί ένα έργο δωρεών και φιλανθρωπίας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας. Επιπλέον, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση του μυθιστορήματος «Η ώρα» δωρίστηκαν στο Παιδικό Νοσοκομείο του Λβίβ για την αγορά εξοπλισμού για τη θεραπεία παιδιών με οξεία λευχαιμία.

Το 2016, με τα χρήματα του Νίκολας Χόμιτς ένα μνημείο για την ουκρανή συγγραφέα Λέσια Ουκραϊνκα ανεγέρθηκε στην επικράτεια της Σχολής της Λέσια Ουκραϊνκα στο Νοβογράντ-Βολίνσκι.[10]

Πάνω από 10 χρόνια, ο Νίκολας Χόμιτς χρηματοδοτεί τη γιορτή του Ιβάν Κουπάλα στο χωριό Ραδούλιν. Με τη μορφή της γιορτής του Ιβάν Κουπάλα, τα παιδιά του χωριού γράφουν κείμενα και δοκίμια για διάφορα θέματα.
Βραβεία

Βραβευμένος με το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο του Μικχάιλο Ζιζνεύσκι «Πολεμιστής του Φωτός» (2017). [11]
Διπλομάντ του λογοτεχνικού βραβείου Μαξιμιλιάν Κιριένκο-Βολόσιν της Διεθνές Ένωση συγγραφέων της Ουκρανίας (2018).[12]
Νικητής του Διεθνούς Λογοτεχνικού Βραβείου «Δον Κιχώτης».
Βραβείο περιοδικού «Ουράνιο τόξο».
Βραβείο του διαγωνισμού της Διεθνές Ένωση συγγραφέων της Ουκρανίας για το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς «Πήλινος γάτος» (2017).

Οικογένεια

Πατέρας – Χόμιτς Χαριτόν Βολοδίμιροβιτς (07.09.1930.20.02.2002).
Μητέρα – Χόμιτς Ναδίγια Ολεξίιβνα (20.01.1935.23.10.2018).
Σύζυγος – Ταμάρα Λεονίδιβνα Χόμιτς (19.09.1959), μουσικός στο επάγγελμα.
Κόρη – Ιούλια Χόμιτς (30.03.1981), δικηγόρος στο διεθνές δίκαιο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Ο Νίκολας Χόμιτς είναι πάντα σε κίνηση, αλλά μεταξύ όλων των ταξιδιών του αρέσκεται να επιλέγει ακραία ταξίδια. Αυτός δοκίμασε το θανατηφόρο ψάρι φούγκου, κολύμπησε με καρχαρίες, έζησε στο νησί των κανίβαλων, κατέβηκε στον κρατήρα του ηφαιστείου, πέρασε τον δρόμο των caνκας στο Περού, επισκέφτηκε τη ζούγκλα του Αμαζονίου, επικοινώνησε με τους κατοίκους των αφρικανικών φυλών, επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2017, σήκωσε την ουκρανική σημαία της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας με τα λογότυπα της Εθνικής Ένωσης Λογοτεχνών της Ουκρανίας, της εφημερίδας «Λογοτεχνική Ουκρανία», του περιοδικού «Ουκρανική λογοτεχνία» και των εκδοτικών οίκων των βιβλίων όπου εκδόθηκαν τα βιβλία του, στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο. Νωρίτερα έγινε ένα ταξίδι στα Ιμαλάια, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία «Στους δρόμους του Ρέριχ και του Βαν Γκογκ».
Συλλέγει ιστορικά πολιτιστικά μνημεία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για σπάνια βιβλία, εργαλεία και είδη οικιακής χρήσης των Ουκρανών. Στο οικογενειακό του σπίτι στο χωριό Ραδούλιν, κοντά στην πόλη Ζιτόμιρ, δημιούργησε ένα Μουσείο Πολιτισμού με επίκεντρο την καθημερινή ζωή της Ουκρανίας και το οικολογικό πάρκο «Ραδούλιν», όπου ζουν ελάφια με στίγματα, ευρωπαϊκά ελάφια και ζαρκάδια, καθώς και πολλά εξωτικά πτηνά. Σε αυτό το χωριό, σε ένα παλιό αγρόκτημα, ο συγγραφέας αποκατέστησε ένα αρχαίο πηγάδι, το οποίο προηγουμένως ανήκε στον κόμη Ποτότσκι. Αυτός ο ίδιος ο Κόμης, ο οποίος κάποτε κατείχε το παλάτι στο Λβιβ, και τώρα σε αυτό το παλάτι πραγματοποιεί ετησίως το «Φόρουμ εκδοτών» και οι παρουσιάσεις νέων μυθιστορημάτων του Νίκολας Χόμιτς. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι πρόγονοι του συγγραφέα ήταν δουλοπάροικοι στο Ποτότσκι.

Σημειώσεις

Νίκολας Χόμιτς. Σχετικά με τον Συγγραφέα.
Νίκολας Χόμιτς: «Τα βιβλία μου είναι μια επιθυμία να καταλάβω τον κόσμο στον οποίο ζεις»
Βιβλία σύγχρονων Ουκρανών συγγραφέων έχουν μεταφραστεί στο Αζερμπαϊτζάν.
https://pozitiv.ua/article/3440
Ταξίδι στο διάστημα και στο χρόνο.
Ιστορική αναθεώρηση του Νίκολας Χόμιτς.
Η μετάφραση του ιστορικού μυθιστορήματος του Νίκολας Χόμιτς στα ελληνικά παρουσιάστηκε στην Αθήνα.
Λογοτεχνικό και μουσικό σαλόνι «Αρμονία του Σύμπαντος» Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκολας Χόμιτς «Το μαύρο φεγγάρι»(2018).
Νίκολας Χόμιτς. «Στην επιδίωξη του Νότιου Σταυρού».
Ξεκίνησε ο Διεθνής Παιδικός Διαγωνισμός «Αναζητώντας λογοτεχνικά ταλέντα».
Διεθνούς Λογοτεχνικό Βραβείο «Πολεμιστής του Φωτός» διπλα στο μνημείο του Μιχάιλο Ζιζνέυσκι στο Κίεβο. 26.01.2017.

Οι νικητές του λογοτεχνικού βραβείου Μαξιμιλιάν Κιριένκο-Βολόσιν.

Πηγές και αναφορές

Νίκολας Χόμιτς: «Τα βιβλία μου είναι μια επιθυμία να καταλάβω τον κόσμο στον οποίο ζεις».
Σχετικά με των Νίκολας Χόμιτς στο πρόγραμμα «Πολιτισμός της Ουκρανίας. Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη».
Ο συγγραφέας Νίκολας Χόμιτς: «Οι Ουκρανοί - είναι «Η ελευθερία ή θάνατος!» // Νεανική Ουκρανία.
Περιπτώσεις τιμής // Καθρέφτης της εβδομάδας
Μια μυστικιστική θεατρική παρουσίαση του μυθιστορήματος του Νίκολας Χόμιτς «Το μαύρο φεγγάρι» πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο // Νεανική Ουκρανία.
Ο συγγραφέας οποιος ύψωσε τη σημαία της Ουκρανίας στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο // Ουκρανικό ενδιαφέρον.
Νίκολας Χόμιτς: ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ.
Ο Ναός της Αγίας Σοφίας του Κιέβου: Βυζάντιο. Ρους. Ουκρανία. Κίεβο. 2016. Η έκδοση έγινε με την οικονομική υποστήριξη του Νίκολας Χόμιτς.
Ο Νίκολας Χόμιτς κατέβαλε την αμοιβή του στη χήρα του πεθαμένου αξιωματικού.
Ημέρα των Ευχαριστιών στον Ναό της Αγίας Σόφια του Κιέβου.
Το μυστικό του σαρκοφάγου του Κιέβου.
Ο Νίκολας Χόμιτς. Σχετικά με τον Συγγραφέα.

Ουκρανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ουκρανίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License