ART

 

.

Ο Τζον Έρνστ Στάινμπεκ (John Ernst Steinbeck: Σαλίνας Βάλεϋ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 27 Φεβρουαρίου 1902 – Νέα Υόρκη, 20 Δεκεμβρίου 1968) ήταν αμερικανός συγγραφέας, ένας από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα. Το 1962 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, γεγονός που του χάρισε διεθνή αναγνώριση. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε και αρκετά θεατρικά, διηγήματα, δοκίμια και σενάρια. Πολλά από τα έργα του λαμβάνουν χώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλιφόρνια, και είναι επηρεασμένα από τις κοινωνικοπολιτικές ιδέες του συγγραφέα. Κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και τη θεατρική σκηνή, με μεγάλη επιτυχία.

Βιογραφία

Νεανικά χρόνια

Ο Στάινμπεκ γεννήθηκε στην περιοχή Σαλίνας Βάλεϋ (Salinas Valley) της Καλιφόρνιας στις 27 Φεβρουαρίου του 1902. Η μητέρα του, Όλιβ, ήταν δασκάλα και του μετέδωσε την αγάπη για τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Στην οικογενειακή του βιβλιοθήκη υπήρχαν κλασικοί συγγραφείς, όπως Γκιστάβ Φλομπέρ, Ντοστογιέφσκι, Τζον Μίλτον, Τζορτζ Έλιοτ και Τόμας Χάρντι. Ο ίδιος ήταν πολύ καλός μαθητής και διετέλεσε και πρόεδρος της τάξης του την τελευταία χρονιά του λυκείου.

Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα επιμελής. Το 1925 εγκατέλειψε τις σπουδές του χωρίς να πάρει πτυχίο και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη με τη φιλοδοξία να γίνει συγγραφέας.

Πρώτα συγγραφικά βήματα

Το 1926 επέστρεψε στην Καλιφόρνια, απογοητευμένος από την πορεία του στη Νέα Υόρκη. Το 1930 ο Στάινμπεκ και η πρώτη του σύζυγος, Κάρολ Χένιγκ (Carol Henning), μετακόμισαν στο Πασίφικ Γκρόουβ (Pacific Grove). Τα πρώτα του έργα, Το χρυσό κύπελλο (The Golden Cup, 1929), Τα λιβάδια του Παραδείσου (The Pastures of Heaven, 1932) και Σε έναν άγνωστο θεό (To A God Unknown, 1933), δεν κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή των κριτικών.

Επαγγελματική καταξίωση

Το 1935 εκδόθηκε το έργο του Tortilla Flat, που αποτέλεσε και την πρώτη του μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το βιβλίο αυτό, που παρουσίαζε τις ζωές των φτωχών ισπανόφωνων εργατών στο Μόντερεϋ της Καλιφόρνιας, έλαβε πολύ καλές κριτικές και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησαν τα έργα Άνθρωποι και ποντίκια (Of Mice And Men, 1937) και Τα σταφύλια της οργής (The Grapes of Wrath, 1939), που θεωρείται από πολλούς το καλύτερό του μυθιστόρημα και ένα από τα αριστουργήματα του 20ού αιώνα. Μάλιστα, το 1940 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Το έργο αυτό αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας φτωχών καλλιεργητών από την Οκλαχόμα, που χάνουν τη γη τους και μεταναστεύουν στην Καλιφόρνια την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, όπου και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης. Την εποχή εκείνη Τα σταφύλια της οργής θεωρήθηκαν έργο έντονα επαναστατικό, που ασκούσε κοινωνική κριτική. Αργότερα έγινε και μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία με σκηνοθέτη τον Τζον Φόρντ και πρωταγωνιστή τον Χένρυ Φόντα.

Δεκαετίες 1940 & 1950

Το 1941 ο Στάινμπεκ μετακόμισε ξανά στη Νέα Υόρκη με την τραγουδίστρια Γκόντολυν Κόγκερ (Gwyndolyn Conger). Την ίδια χρονιά εκδόθηκε το Η Θάλασσα του Κορτέζ (Sea of Cortez), το οποίο έγραψε μαζί με τον φίλο του και βιολόγο Έντουαρντ Ρίκετς (Edward Ricketts). Ήταν μια καταγραφή του ταξιδιού και των ευρημάτων της έρευνάς τους πάνω στα διάφορα είδη θαλάσσιας ζωής, στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, που είναι γνωστός και ως Θάλασσα του Κορτέζ. Οι φιλοσοφικές αντιλήψεις του Στάινμπεκ επηρεάστηκαν από το ταξίδι αυτό και απέκτησε μια πιο οικολογική θεώρηση της ζωής. Επίσης, οι κριτικοί παρατήρησαν στα έργα του μια στροφή από την πολιτική προς τη βιολογία.

Μετά το διαζύγιό του από την Χένιγκ, ο Στάινμπεκ και η Κόγκερ παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο γιους, τον Τόμας και τον Τζον.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Στάινμπεκ διετέλεσε πολεμικός ανταποκριτής για την εφημερίδα Χέραλντ Τρίμπιουν της Νέας Υόρκης. Εκείνη την περίοδο έγραψε το αντιπολεμικό The Moon is Down (1942), ενώ το Once There Was a War, που εκδόθηκε το 1958, ήταν μια συλλογή των άρθρων του ως πολεμικού ανταποκριτή.

Το 1946 πήρε διαζύγιο από την Κόγκερ. Το 1950 παντρεύτηκε την Ελέιν Άντερσον (Elaine Anderson), η οποία έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1952 εκδόθηκε το Ανατολικά της Εδέμ (East of Eaden), ένα φιλόδοξο επικό μυθιστόρημα με συμβολικές αναφορές στη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ, το οποίο έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζέημς Ντην. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, The Winter of Our Discontent, αποτελεί μια κριτική ματιά στον υλισμό της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας.

Το 1962 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 20 Δεκεμβρίου του 1968. Οι στάχτες του μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο Garden of Memories στην Καλιφόρνια.

Έργα

* Η Χρυσή Κούπα (Cup of Gold) (1929)
* Οι Βοσκές του Παραδείσου (The Pastures of Heaven) - συλλογή διηγημάτων (1932)
* Σ' Έναν Άγνωστο Θεό (To A God Unknown) (1933)
* Η Πεδιάδα της Τορτίγια (Tortilla Flat) (1935)
* Σε Αμφίβολη Μάχη (In Dubious Battle) (1936)
* Άνθρωποι Και Ποντίκια (Of Mice And Men) (1937)
* Η Μακριά Κοιλάδα (The Long Valley) - συλλογή διηγημάτων (1938)
* Τα Σταφύλια της Οργής (The Grapes of Wrath) (1939)
* Η Θάλασσα του Κορτέζ (Sea of Cortez) (1941)
* The Forgotten Village - σενάριο (1941)
* Το Φεγγάρι Έπεσε (The Moon is Down) (1942)
* Ο Δρόμος με τις Φάμπρικες (Cannery Row) (1945)
* Οι Ταξιδιώτες (The Wayward Bus) (1947)
* Το Μαργαριτάρι (The Pearl) (1948)
* Ρωσικό Ημερολόγιο (A Russian Journal) (1948)
* Burning Bright - θεατρικό (1950)

* Ανατολικά της Εδέμ (East of Eden) (1952)
* Viva Zapata! - σενάριο (1952)
* Γλυκιά Πέμπτη (Sweet Thursday) (1954)
* Η Σύντομη Βασιλεία του Πιπίνου (The Short Reign of Pippin IV) (1957)
* Ο Χειμώνας της Διχόνοιας (The Winter of Our Discontent) (1961)
* Ταξίδι με τον Τσάρλι: Αναζητώντας την Αμερική (Travels With Charley: In Search of America) (1962)
* Αμερική και Αμερικάνοι (America and Americans) - δοκίμιο (1966)

Βιβλιογραφία

* The Norton Anthology of American Literature, fifth edition, volume 2, W.W. Norton & Company, Inc. ISBN 0-393-95872-8.

* Outline of American Literature, United States information Agency (pbk.)

* John Steinbeck, Writer: A Biography, Penguin (1990), ISBN: 014014417X

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • http://www.steinbeck.org/
  • http://nobelprize.org/literature/laureates/1962/steinbeck-bio.html
  • http://americanwriters.org/writers/steinbeck.asp
  • http://brainyquote.com/quotes/authors/j/johnsteinbeck.html
  • http://www.imbd.com/name/nm0825705/
  • http://library.stanford.edu.depts/hasrg/ablit/amerlit/steinbeck.html

The Grapes Of Wrath

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License