ART

 

.

Στην ηλεκτρονική ως κύκλωμα LED αναφέρεται το ηλεκτρικό κύκλωμα με το οποίο μπορεί να τροφοδοτηθεί μια δίοδος εκπομπής φωτός (αναφέρεται ως LED: light-emitting diode). Το κύκλωμα θα πρέπει να επιτρέπει να τροφοδοτηθεί με συγκεκριμένη τιμή ρεύματος που χρειάζεται το LED για να εκπέμψει φως χωρίς να καεί.

Βασικό κύκλωμα

Απλό διάγραμμα κύκλωματος LED (Light Emitting Diode). Η επιλογή της αντίστασης γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιλεγεί το ρεύμα λειτουργίας (που καθορίζει ο κατασκευαστής του LED).

Στο βασικό κύκλωμα λειτουργίας ενός LED έχουμε μια πηγή συνεχούς ρεύματος (DC), μια αντίσταση η οποία λειτουργεί ως ρυθμιστής της λειτουργίας του LED και το LED. Προαιρετικά μπορεί να υπάρξει και ένας διακόπτης ο οποίος θα ανοίγει και θα κλείνει το κύκλωμα. Παρόλο που το κύκλωμα είναι απλό δεν είναι το πιο αποδοτικό κύκλωμα (από πλευράς ενέργειας) που μπορεί να λειτουργήσει το LED αφού μέρος της ενέργειας χάνεται στην αντίσταση. Πιο πολύπλοκα κυκλώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα.

Το LED που χρησιμοποιείται έχει τάση λειτουργίας η οποία εξαρτάται από το ρεύμα που διαρρέεται. Ο Νόμος του Ωμ και οι Κανόνες του Κίρχοφ χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί η αντίσταση η οποία θα ρυθμίσει το ρεύμα λειτουργίας του LED. Η τιμή υπολογίζεται αφαιρώντας την μείωση της τάσης που προκαλεί ο LED από την τάση της πηγής διαιρώντας με το επιθυμητό ρεύμα λειτουργίας (από τον κατασκευαστή). Αν η τάση της πηγής είναι ίση με την μείωση τάση του LED δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί αντίσταση. [1] [2]

Αυτό το βασικό κύκλωμα χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές, όπως συσκευές όπως οι φορτιστές κινητών.


Παραπομπές

Albert Malvino; David Bates (2008). Basic Electronics. McGraw Hill, σελ. 64. ISBN 978-0-07-066719-8.

«LED Current Limiting Resistors». sparkfun. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2014.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα LED circuit της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License