Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ


Ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ (γερμανικά: Roland Ratzenberger, 4 Ιουλίου 1960 – 30 Απριλίου 1994) ήταν Αυστριακός οδηγός της Φόρμουλα 1, ο οποίος αγωνίστηκε μόλις σε τρεις αγώνες με την ομάδα της MTV Simtek Ford κατά το 1994. Στον 3ο αγώνα του, στην πίστα της Ίμολα και στα προκριματικά του Σαββάτου 30 Απριλίου 1994, ο Ράτζενμπεργκερ είχε σοβαρό ατύχημα, κατά το οποίο ο άτυχος 34χρονος οδηγός άφησε την τελευταία του πνοή στην πίστα. Επρόκειτο για ένα μαύρο Σαββατοκύριακο, αφού την επομένη ημέρα, στις 1 Μαΐου 1994, κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχασε τη ζωή του και ο Άιρτον Σένα.

Οι συνθήκες του ατυχήματος

Στο γύρο που προηγήθηκε του ατυχήματος, η Σίμτεκ Φορντ του Ράτζενμπεργκερ είχε υποστεί ζημιά στην εμπρός αεροδυναμική πτέρυγα. Στον επόμενο γύρο η πτέρυγα δεν άντεξε τις αεροδυναμικές πιέσεις που αναπτύχθηκαν και έσπασε, με αποτέλεσμα να σφηνωθεί κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου. Αυτό οδήγησε σε απώλεια ελέγχου της κατεύθυνσης και έξοδο από την πίστα. Η πρόσκρουση με τα προστατευτικά τοιχώματα έγινε με ταχύτητα 314,9 χλμ/ώρα.[1] Ο θάνατος του οδηγού ήταν ακαριαίος, ως αποτέλεσμα κατάγματος στην βάση του κρανίου, καθώς το κεφάλι του συνέχισε να κινείται προς τα μπρος, ενώ το σώμα του ήταν δεμένο στο κάθισμα. Ο θάνατός του οδήγησε στην υιοθέτηση της συσκευής HANS για τους οδηγούς, που σταθεροποιεί το κεφάλι σε περίπτωση σύγκρουσης.

Παραπομπές

1. ↑ Οι 10 πιο εντυπωσιακές συγκρούσεις στη Φόρμουλα 1

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License