Math gifts

- Art Gallery -

The Houses for Visiting Mathematicians (also known as the Mathematics Research Centre houses) are a set of five houses and two flats,[1] built for academics attending mathematical conferences at the University of Warwick.

The buildings are Grade II* listed[2] and were built between 1968 and 1969 to the design of architect Bill Howell[2] and were opened in June of that year by then Vice-Chancellor Jack Butterworth, Sir Christopher Zeeman and Bill Howell.[1] Their construction was supported by a £50,000 grant from the Nuffield Foundation.[3] In 1970, they received the RIBA Architecture Award.[1]
Blackboard in main study bedroom.

The houses comprise a combined living room/kitchen and large study bedroom on the ground floor, and smaller study bedrooms and a bathroom on the first floor. The curved walls of the downstairs study are lined with blackboards, built to the specification that they should be high enough for the mathematician to work but also "low enough for small children to use the bottom bit."[4]
See also

Grade II* listed buildings in Coventry

References

"Maths Houses' Listed Status". CommUnicate. University of Warwick. 27 November 2007. Retrieved 21 October 2012.
Historic England. "Houses for Visiting Mathematicians, University of Warwick (1392017)". National Heritage List for England. Retrieved 21 October 2012.
Zeeman, Christopher; Harrison, Jeff; Smith, Jill (2004). "The Histories of Mathematics & Statistics at Warwick" (PDF). Warwick Mathematics Institute. Retrieved 21 October 2012.
Shalgosky, Sarah (10 December 2012). "Emma McNally's drawings in the Maths Houses". Warwick Arts Centre. Archived from the original on 24 July 2013. Retrieved 11 December 2012.

Undergraduate Texts in Mathematics

Graduate Texts in Mathematics

Graduate Studies in Mathematics

Mathematics Encyclopedia

World

Index

Hellenica World - Scientific Library

Retrieved from "http://en.wikipedia.org/"
All text is available under the terms of the GNU Free Documentation License