ART

 

.

Φυτοφάγο μεγαλόσωμο παχύδερμο θηλαστικό με προβοσκίδα, της οικογένειας των ταπιριδών (Tapiridae) και της τάξης των περισσοδακτύλων (Perissodactyla).

Tapirus terrestris

Εμφάνιση

Τάπιρος
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Περισσοδάκτυλα (Perissodactyla)
Υπεροικογένεια: Ταπιροειδή (Tapiroidea)
Οικογένεια: Ταπιρίδαι (Tapiridae)
Gray, 1821
Γένος: Τάπιρος (Tapirus)
Brünnich, 1772
Είδος

Τάπιρος του Μπερντ (Tapirus bairdii)
Τάπιρος ο ινδικός (Tapirus indicus)
Τάπιρος ο πιντσάκε (Tapirus pinchaque)
Τάπιρος ο χερσαίος (Tapirus terrestris)

Ο τάπιρος έχει οπλές και είναι πολύ ογκώδης. Το μήκος του είναι 2 περίπου μέτρα, το ύψος του (στο ακρώμιο) έως 1 μέτρο, και το βάρος του φτάνει τα 300 κιλά. Έχει κωνικό κεφάλι, μάτια μικρά και καστανά, και αυτιά επίσης μικρά και όρθια. Η προβοσκίδα του είναι κινητή αλλά μικρή, και στην άκρη της βρίσκονται τα ρουθούνια του. Στα πίσω πόδια έχει τρία δάχτυλα, αλλά στα μπροστινά τρία κύρια δάχτυλα κι ένα τέταρτο, που χρησιμοποιείται όταν βαδίζει σε μαλακό έδαφος. Μερικοί λένε ότι στην όψη μοιάζει με γουρούνι.


Είδη ταπίρων

Υπάρχουν 4 είδη ταπίρων. Το πρώτο ζει στην Ασία και τα άλλα τρία στην αμερικανική ήπειρο. Το ασιατικό είδος διαθέτει λιγότερα χρωμοσώματα.

Tapirus indicus - Τάπιρος ο ινδικός (ασιατικός ή της Μαλαισίας)
Tapirus pinchaque - Τάπιρος ο πιντσάκε (ορεσίβιος)
Tapirus bairdii - Τάπιρος του Μπερντ
Tapirus terrestris - Τάπιρος ο χερσαίος (βραζιλιάνικος)

Ζωή και συμπεριφορά

Ο τάπιρος ζει συνήθως σε δάση κοντά σε νερό. Η διάρκεια ζωής του είναι 25-30 χρόνια. Ωριμάζει σεξουαλικά στα 3-5 χρόνια, ενώ τα θηλυκά ωριμάζουν λίγο νωρίτερα και βρίσκονται σε περίοδο οργασμού κάθε δυο-τρεις μήνες. Γεννούν συνήθως ένα μικρό κάθε δύο χρόνια, μετά από κύηση 13 μηνών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για μονογαμικά ζώα, πάντως ζουν ζωή μάλλον μοναχική και τα ζευγάρια δεν συναντιούνται ιδιαίτερα εκτός των περιόδων ζευγαρώματος. Αγαπούν το μπάνιο σε νερό. Είναι ζώα φιλήσυχα και ντροπαλά, που συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους.

Οι τάπιροι τρέφονται κυρίως με ρίζες, φύλλα και φρούτα.
Εχθροί

Εχθροί του ταπίρου είναι τα τζάγκουαρ, οι τίγρεις, οι κροκόδειλοι και τα ανακόντα. Απέναντι σ' αυτά τα ζώα μπορεί να αμυνθεί με το παχύ δέρμα του και την μεγάλη ταχύτητά του στο τρέξιμο. Ο χειρότερος εχθρός του όμως είναι ο άνθρωπος, που τον κυνηγά για το νόστιμο κρέας του, με αποτέλεσμα ο τάπιρος να απειλείται με εξαφάνιση.

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License