ART

 

.


Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αγίων Αναργύρων η "Ένωση" ιδρύθηκε το 1932 ως ποδοσφαιρικό σωματείο και είναι ο παλιότερος αθλητικός σύλλογος στο προάστειο Άγιοι Ανάργυροι Αττικής. Συνδυάζει τον πρωταθλητισμό και τον πολιτισμό. Εκτός από το ποδόσφαιρο έχει τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ ανδρών και γυναικών. Έχει χρώματα το κόκκινο και το μαύρο αλλά χρησιμοποιεί και τα κυανέρυθρα.

Ποδόσφαιρο

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν το πρώτο που ιδρύθηκε, και για πολλά χρόνια το μοναδικό, από την "Ένωση Αγ. Αναργύρων", όπως ονομαζόταν ο σύλλογος τα πρώτα χρόνια. Δημιουργήθηκε το 1932 στις αλάνες της πόλης από νέους του αθηναϊκού προαστείου, οι οποίοι αγωνιζόμενοι στα ξερά γήπεδα κατάφεραν να διατηρήσουν το σύλλογο και να τον αναπτύξουν. Το πρώτο Δ.Σ. του συλλόγου αποτέλεσαν οι: πρόεδρος Γεώργιος Βογιατζής, γεν. γραμματεύς Αθ. Παυλίδης, ταμίας και γεν. αρχηγός Χρήστος Καραμέρος, έφορος Κ. Σαντοριναίος, μέλη Ι. Μπούκουρας, Ι. Σκαρπέλης, Α. Καστανός.[1] Στην μακροχρόνια πορεία της η ομάδα των Αγ. Αναργύρων αγωνιζόταν πάντα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αθήνας, συνήθως στην Α΄ κατηγορία. Το 1967 η "Ένωση" απορρόφησε τις γειτονικές ομάδες "Ανακασιακός" και "Καραμεραϊκός Ποδ. Όμιλος" (1946)* και μετονομάστηκε σε "Γ.Σ. Αγίων Αναργύρων"

Στα τέλη της δεκαετίας 1990-2000 κατάφερε να ανεβεί στη Δ΄ Εθνική, από την οποία υποβιβάστηκε το 2002. Το 2006 κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ και ανέβηκε ξανά στη Δ΄ Εθνική, στην οποία αγωνίζεται συνεχώς έκτοτε μέχρι σήμερα (2010-11).

Σημείωση:

*Ο "Καραμεραϊκός Ποδοσφαρικός Όμιλος" ιδρύθηκε το 1946 στη συνοικία των Αγ. Αναργύρων και πήρε αυτό το όνομα προς τιμήν του ιδρυτή και στυλοβάτη της ομάδας Χρ. Καραμέρου. Το 1947 εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Ανεξαρτήτων Σωματείων Αθήνας (ΟΠΑΣΑ) και συμμετείχε στα πρωταθλήματά της ως το 1950. Τη σεζόν 1950-51 εντάχθηκε στη Δόκιμη κατηγορία της ΕΠΣΑ και τα επόμενα χρόνια στη Γ΄ κατηγορία. Ως το 1967 αγωνιζόταν στις χαμηλές αθηναϊκές κατηγορίες (Β2, Γ). Το 1967 απορροφήθηκε από την Ένωση Αγ. Αναργύρων. Παίκτης του Καραμεραϊκού υπήρξε ο Ευστ. Λαζαρίδης, μετέπειτα στην ΑΕΚ ("Καραμεραϊκός", "Αθλητική Ηχώ", 16/12/1950, σ. 3).
Μπάσκετ

Το τμήμα μπάσκετ ανδρών αγωνίζεται στην Β΄ κατηγορία της ΕΣΚΑ. Στα τέλη της δεκαετίας 1990-2000, με προπονητή τον Αργύρη Καμπούρη, είχε καταφέρει να ανεβεί ως τη Γ΄ Εθνική. Το 1998 κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ και αγωνίστηκε στη Γ΄ Εθνική για τέσσερις σεζόν ως το 2002. Στη συνέχεια γνώρισε συνεχείς υποβιβασμούς φθάνοντας ως τη Δ΄ κατηγορία της ΕΣΚΑ. Από το 2007.. ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια ανόδου και το 2010 κατάφερε να φτάσει ξανά στην Β΄ κατηγορία.

Η ομάδα γυναικών πήρε τον τίτλο της ΕΣΚΑ το 2004 και ανέβηκε στην Α2΄ Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε τρεις σεζόν ως το 2007..
Βόλεϊ

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Γ.Σ. Αγίων Αναργύρων αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία της ΕΣΠΕΔΑ.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Πύλη Ποδόσφαιρο

Γ.Σ.Αγίων Αναργύρων-Ποδόσφαιρο-Μπάσκετ-Βόλει
ΕΠΣΑ
Επίσημος Δικτυακός Τόπος του ΓΣΑΑ

Αναφορές

↑ Αθλητικός Τύπος, 25/5/1932, ψηφ. σελ. 208.

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License