ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο «μάγος» της μπάλας, Βασίλης Χατζηπαναγής, γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1954 στην Τασκένδη της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν. Πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στη Δυναμό Τασκένδης σε ηλικία δώδεκα ετών. Πέρασε από όλα τα τμήματα υποδομής του Συλλόγου (Παιδικό, Εφηβικό Α', Εφηβικό Β', Νεολαίας και Ανδρών). Πήρε μέρος ακόμη σε δύο Πανενωσιακά πρωταθλήματα Παίδων που διεξήχθησαν για την ανεύρεση ταλέντων.

Φοίτησε για επτά μήνες στην Ποδοσφαιρική Σχολή Νεολαίας και με την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου του 1972 εντάχθηκε στο δυναμικό της Παχτακόρ Τασκένδης, όπου αγωνίστηκε μέχρι το Νοέμβριο του 1975. Αγωνίστηκε με τα χρώματα της εθνικής Ελπίδων (10 συμμετοχές), με την Ολυμπιακή ομάδα καθώς και με την εθνική Ανδρών (περισσότερο από 15 φορές και στις δύο). Μάλιστα, η ποδοσφαιρική ομάδα με το Βασίλη Χατζηπαναγή στη σύνθεσή της είχε προκριθεί στην τελική φάση, στην οποία θα αγωνιζόταν σίγουρα ο Βάσια, αν φυσικά δεν προτιμούσε την Ελλάδα και τον Ηρακλή!

Ο ΒΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ξημερώματα Σαββάτου (22 Νοεμβρίου 1975) πάτησε για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος ο Βασίλης Χατζηπαναγής. Στις 2.00 το πρωί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης ακούστηκε για πρώτη φορά: «Βασίλη καλωσόρισες».


* 7 Δεκεμβρίου 1975, Εθνικό Στάδιο Βέροιας: Ηρακλής - Ατρόμητος Αθηνών 1-1: Η πρώτη συμμετοχή του «μάγου» της μπάλας και των ελληνικών γηπέδων, Βασίλη Χατζηπαναγή, είναι γεγονός.

* 28 Μαρτίου 1976, Καυτανζόγλειο Στάδιο: Ο Βάσια σκοράρει για πρώτη φορά με τη φανέλα του Ηρακλή (στο 69' με σουτ). Ο πρώτος τερματοφύλακας που μάζεψε τη μπάλα από τα δίχτυα του μετά από γκολ που πέτυχε ο Βασίλης Χατζηπαναγής ήταν ο Παναγιώτης Παντέλης.

* 6 Μαΐου 1976, Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Ελλάδα - Πολωνία 1-0: Στον φιλικό αγώνα που διεξήχθη μεταξύ των δύο ομάδων ο Βάσια φόρεσε για πρώτη και μοναδική φορά τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος.

* 9 Ιουνίου 1976, Νέα Φιλαδέλφεια:

Ποιος πρόκειται να ξεχάσει αυτήν την ημερομηνία; Ο Βάσια έκανε μία φανταστική εμφάνιση την ημέρα που ο Ηρακλής νίκησε στα πέναλτι τον Ολυμπιακό (6-5, κανονική διάρκεια 4-4) και κατέκτησε το μοναδικό τίτλο στην ιστορία του. Το κύπελλο Ελλάδας.

* 26 Σεπτεμβρίου 1982, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - Ολυμπιακός 3-1. Στο 8' λεπτό ο Βάσια σημειώνει γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ! Ερυθρόλευκος τερματοφύλακας ο Νίκος Σαργκάνης. Ακολουθούν άλλα πέντε τέρματα από δεξιοτεχνικά χτυπημένα κόρνερ του Βασίλη! Με ΟΦΗ 3-0, πάλι με ΟΦΗ 0-4, με Δόξα Δράμας 3-1, με Λάρισα 1-0 και με Εθνικό. Σύνολο: 6 γκολ από κόρνερ!!!

* Καλοκαίρι 1984, Νέα Υόρκη: Η μεγαλύτερη τιμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρόσκληση και η συμμετοχή του Βασίλη Χατζηπαναγή στη Μικτή κόσμου μαζί με το Θωμά Μαύρο.

* 2 Μαρτίου 1986, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - Ολυμπιακός 3-1. Στο 66' ο Βασίλης Χατζηπαναγής με σουτ (οριζόντιο δοκάρι και ... μέσα!) σημειώνει το 1000ό γκολ του Ηρακλή στην Α' εθνική.

* 11 Δεκεμβρίου 1988, Ρόδος: Διαγόρας - Ηρακλής 2-1. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής πετυχαίνει το 62ο και τελευταίο του γκολ στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής με τα χρώματα του Ηρακλή.

* 31 Δεκεμβρίου 1988, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - ΑΕΚ 0-0: Ακόμη και ο Θεός «έκλαψε» με την τελευταία συμμετοχή (281η) του Βασίλη Χατζηπαναγή στον Ηρακλή.

* 12 Σεπτεμβρίου 1990, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - Νίκη Βόλου 4-0 για το κύπελλο Ελλάδας. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής πέτυχε γκολ με πέναλτι (53').

* 19 Σεπτεμβρίου 1990, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - Βαλένθια 0-0 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία συμμετοχή του «μάγου» της μπάλας, Βασίλη Χατζηπαναγή, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

* 14 Δεκεμβρίου 1999, Καυτανζόγλειο: Ελλάδα - Γκάνα 1-1, φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του Βασίλη Χατζηπαναγή. Ο Βάσια έγινε διεθνής για δεύτερη φορά μετά από ... 23 χρόνια, 7 μήνες και 8 ημέρες! Οι χιλιάδες φίλαθλοι, μικροί και μεγάλοι, που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο Καυτανζόγλειο Στάδιο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις μαγικές φιγούρες του Βασίλη! Η παρουσία του ήταν συμβολική (22' λεπτά) και αντικαταστάτης του ο Κώστας Φρατζέσκος. Προπονητής στο οριστικό αντίο του Βασίλη Χατζηπαναγή ήταν ο Βασίλης Δανιήλ.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License