- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

 

Ο Θεόδωρος Γρίβας (1797-1862) ήταν αγωνιστής του '21 & πολιτικός.

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα και καταγόταν απο την σπουδαία οικογένεια Γρίβα της Ακαρνανίας. Συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 με δικό του στρατιωτικό σώμα ενώ την περίοδο της ανεξαρτησίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.

Θεόδωρος Γρίβας

Θεόδωρος Γρίβας

Το 1836 κατέστειλε την εξέγερση της Στερεάς Ελλάδας εναντίον του Όθωνα ενώ το 1847 οργάνωσε ο ίδιος επανάσταση με σκοπό να καταψηφιστεί η κυβέρνηση Μαυροκορδάτου.

Με την έκρηξη του Κριμαϊκού πολέμου εισέβαλε στην Ήπειρο. Η σημαντικότερη στιμή όμως της πορείας του ήταν τον Οκτώβριο του 1862 όταν και επαναστάτησε εναντίον του Όθωνα καταλαμβάνοντας την Βόνιτσα. Απο εκεί σχημάτισε κυβέρνηση με αρχηγό τον ίδιο και προχώρησε στο Αγρίνιο. Εν τω μεταξύ πληροφορήθηκε οτι ο Όθων είχε κηρυχτεί έκπτωτος και οτι όλη η Ελλάδα είχε επαναστατήσει. Κατέλαβε το Μεσολόγγι του οποίου την φρουρά διέλυσε και βάδισε εναντίον της Αθήνας.

Θεόδωρος Γρίβας , εναντίον της εξέγερσης το 1836

Θεόδωρος Γρίβας , εναντίον της εξέγερσης το 1836

Ο Μπενιζέλος Ρούφος έστειλε ως απεσταλμένο τον Αθανάσιο Κανακάρη Ρούφο, ο οποίος του πρόσφερε 70.000 δραχμές αφού πρώτα ο Μπενιζέλος υποθήκευσε τα κτημματά του στην Ηλεία, και του προσέφερε τον τίτλο του στρατάρχη με την σύμφωνη γνώμη του Δημητρίου Βούλγαρη. Τότε ο Γρίβας δείχνοντας το σπαθί του είπε: «Αυτό θα με κάνει στρατάρχη». Τελικά ο Γρίβας απεβίωσε ξαφνικά απο καρδιακό πριν προλάβουν να τον συναντήσουν οι κυβερνητικοί απεσταλμένοι. Πολλοί πάντως υποστηρίζουν οτι δηλητηριάστηκε απο Άγγλους πράκτορες.

Απεβίωσε στο Μεσολόγγι το 1862 και γιος του ήταν ο Δημήτριος Γρίβας.

Ελληνική Επανάσταση του 1821

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License