ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Η Οικογένεια Λόντου ήταν στρατιωτική οικογένεια της Βοστίτσας (Αίγιο), η οποία άκμασε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και της απελευθέρωσης μέχρι και το 1850, οπότε και επήλθε η φυσική οικονομική και πολιτική παρακμή. Ήταν κλάδος της αχαϊκής οικογένειας Λόντου.

Το 1715 ο Γκολφίνος Ανδρ. Λόντος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Αίγιο όπου άρχισε να επιδίδεται στην αγορά κτημάτων και να ασχολείται με το εμπόριο, το οποίο του απέφερε τεράστια κέρδη. Μέσα σε λίγα χρόνια ο Γκολφίνος απέκτησε μεγάλη επιρροή ανάμεσα στους κοτζαμπάσηδες και τελικώς αναγνωρίστηκε ως άρχοντας της περιφέρειας.

Η οικογένεια Λόντου της Βοστίτσας αναμείχθηκε ενεργά στο κίνημα των Ορλοφικών αλλά κατόρθωσε να γλιτώσει από την οργή των Τούρκων. Από τις μαρτυρίες της εποχής φαίνεται ότι τα μέλη της οικογένειας διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τους Τούρκους. Αποτέλεσμα αυτής της σχέσης ήταν να διοριστεί ο Σωτηράκης Λόντος, το 1778, γενικός επίτροπος των Πελοποννήσιων. Η επιρροή της οικογένειας αυξήθηκε ακόμα περισσότερα μερικά χρόνια αργότερα, όταν ο Σωτηράκης Λόντος κατέλαβε το αξίωμα του Μωρογιάννη. Απο τότε οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου χωρίστηκαν σε δύο παρατάξεις. Η πρώτη ήταν του Αχαϊκού, στην οποία ήταν αρχηγός η οικογένεια Λόντου και στηριζόταν από τους προκρίτους της Βοστίτσας, των Πατρών, της Ηλείας, και η δεύτερη ήταν της Καρύταινας. Τελικά οι προύχοντες της Καρύταινας πέτυχαν τον αποκεφαλισμό του Σωτηράκη Λόντου.

Ύστερα απο τον αποκεφαλισμό του Σωτηράκη η οικογένεια έπεσε σε δυσμένεια με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Λόντος, γιος του Σωτηράκη, να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, αφού ήρθε σε επαφή με τουρκικούς κύκλους, κατόρθωσε να ανακτήσει την επιρροή του και να επιστρέψει στο Αίγιο με το αξίωμα του Καζά. Βέβαια είναι γεγονός ότι δεν κατάφερε να ανακτήσει την παλιά αίγλη της οικογένειας με αποτέλεσμα να γίνει τύραννος στην επαρχεία του. Αργότερα ωστόσο μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και επανόρθωσε για τις πράξεις του. Το 1819 η οικογένεια περνάει μια μικρή οικονομική δυσκολία λόγω της κρίσης του εμπορίου με αποτέλεσμα ο Αντρέας Λόντος να δανειστεί από τον Καλαμογδάρτη και τον Ταμπακόπουλο.

Στην Επανάσταση του 1821 η οικογένεια Λόντου προσέφερε τα μέγιστα. Τα μέλη της είχαν προετοιμαστεί για την επικείμενη επανάσταση αφού είχαν μυηθεί από το 1818 στην Φιλική Εταιρεία. Με την έναρξη της επανάστασης συγκρότησε σώμα 700 στρατιωτών και πήρε μέρος στις μάχες της Πάτρας και του Μεσολογγίου ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο.

Μετά το τέλος της επανάστασης πολλά μέλη της οικογένειας Λόντου διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, γερουσιαστές, πρόεδροι της Βουλής, βουλευτές, στρατηγοί, ναύαρχοι δήμαρχοι κ.α. Το ενεργότερο μέλος αυτής ήταν ο Ανδρέας Σ. Λόντος.
Η φυσική παρακμή

Από το 1840 ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της οικογένειας Λόντου, ο Ανδρέας, άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Στην αρχή δανειζόταν χρήματα από τα αδέρφια, Λουκά και Αναστάσιο, αλλά αργότερα τα αδέρφια του μη μπορώντας να συνεχίσουν να του δανείζουν άρχισαν να του κατάσχουν τα κτήματα. Συγκεκριμένα ο αδερφός του Αναστάσιος του κατέσχε μεγάλο μέρος της κτηματικής του περιουσίας με αποτέλεσμα το οικονομικό του πρόβλημα να διογκωθεί. Με την παραίτηση της κυβέρνησης Μαυροκορδάτου, της οποίας ήταν υπουργός, ο Ανδρέας Λόντος παραγκωνίστηκε ακόμα περισσότερα ενώ διώχθηκε από τον Ιωάννη Κωλέττη. Τελικά την 24η Σεπτεμβρίου 1845 μη μπορώντας να αντέξει την αποτυχία του αυτοκτόνησε με ένα όπλο. Από τότε, παρ´ολο που τα μέλη της οικογένειας Λόντου συνέχισαν να εκλέγονται βουλευτές Βοστίτσας, σταμάτησε η ουσιαστική επιρροή της στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Το τυπικό τέλος επήλθε λίγα χρόνια αργότερα με τον θάνατο και του τελευταίου αδερφού της οικογένειας Λουκά Λόντου.
Μέλη

Γκολφίνος Ανδρ. Λόντος, πρόκριτος & γενάρχης της οικογένειας Λόντου στη Βοστίτσα

Σωτηράκης Λόντος, πρόκριτος, μωραγιάννης και γιος του Γκολφίνου

Μαρία Λόντου, σύζυγος Λέοντος Μεσσηνέζη και κόρη του Σωτηράκη

Μιλτιάδης Μεσσηνέζης, σταφιδέμπορος και γιος της Μαρίας

Αριστοτέλης Μεσσηνέζης, σταφιδέμπορος και γιος του Μιλτιάδη
Ιωάννης Μεσσηνέζης, γιος του Μιλτιάδη
Γεώργιος Μεσσηνέζης, έμπορος, πρόξενος Λονδίνου και γιος του Μιλτιάδη

Μεσσηνέζη, σύζυγος Κωνσταντίνου Μιχαλόπουλου και κόρη του Γεωργίου

Λέων Μεσσηνέζης, σύζυγος της Σουζάνας Σταυροπούλου και γιος του Μιλτιάδη

Μιλτιάδης Μεσσηνέζης, σύζυγος της Άννας Πετροκοκκινου και γιος του Λέοντος

Ζωή Μεσσηνέζη, σύζυγος Στυλιανού Ανδρέα Κοντογούρη και κόρη της Μαρίας

Αριστομένης Κοντογούρης, δήμαρχος Πατρέων, βουλευτής, υπουργός, σύζυγος Βικτωρίας Χρυσάνθου Σισίνη και γιος της Ζωής

Νικόλαος Κοντογούρης, αξιωματικός του στρατού, βουλευτής και γιος του Αριστομένη
Φίλιππος Κοντογούρης, διπλωμάτης και γιος του Αριστομένη

Ιωάννης Μεσσηνέζης, πρόεδρος της Βουλής & του Συμβουλίου της Επικρατείας, βουλευτής, σύζυγος της Μαρίας Δούμας και γιος της Μαρίας

Λέων Μεσσηνέζης, νομάρχης και γιος του Ιωάννη
Μαρία Μεσσηνέζη, σύζυγος Σωρηριάδη και κόρη του Ιωάννη

Σωτήριος Μεσσηνέζης, δήμαρχος Αιγίου και κόρη της Μαρίας

Ανδρέας Λόντος, στρατιωτικός, πολιτικός και γιος του Σωτηράκη
Λουκάς Λόντος, βουλευτής Βοστίτσας και γιος του Λουκά

Κωνσταντίνος Λόντος, γιος του Λουκά

Αναστάσιος Λόντος, υποναύαρχος και γιος του Κωνσταντίνου

Αναστάσιος Λόντος, βουλευτής Βοστίτσας και γιος του Αναστάσιου

Βιβλιογραφία

Πατριδογνωσία ένθετο εφημερίδας , Έθνος της κυριακής, τεύχος 87, Κυριακής 12 Οκτωβρίου 2003

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License