ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Δημήτριος Μπουντούρης: Εικόνα από τη νεκρολογία του το 1886

Ο Δημήτριος Μπουντούρης ή Βουδούρης ή Μπουδούρης (1814-1886) ήταν Έλληνας πολιτικός της Ελλάδας του 19ου αιώνα από την Ύδρα, πληρεξούσιος, βουλευτής και τρεις φορές υπουργός σε υπουργεία ναυτικών και εξωτερικών.
Βιογραφικά στοιχεία

Η οικογένεια του Δ. Μπουντούρη καταγόταν από την Γαράντζα (σημερινή Μέλπεια) της Μεσσηνίας, από την οποία όμως έφυγαν το 1715 λόγω διωγμών και διασκορπίστηκαν στην Ύδρα, στη Φιγαλεία Ηλείας (Ζούρτσα) και στη Χαλκίδα.

Ο Δημήτριος Στ. Μπουντούρης γεννήθηκε το 1815 στην Ύδρα αλλά ο πατέρας του τον έστειλε αρχικά στην Κεφαλλονιά και στη συνέχεια στη Δύση. Μεγάλωσε στην Ιταλία και την Αγγλία όπου σπούδασε στο λύκειο του Ίτον. Στην Αγγλία συνάντησε τον Καποδίστρια ο οποίος τον ώθησε να τελειώσει τις σπουδές του στην Ελβετία, θεωρώντας τα ήθη εκεί αυστηρότερα και απλοϊκότερα. Εκπαιδεύτηκε στην Γενεύη και στο Παρίσι. Το 1833, σε ηλικία 18 ετών διορίστηκε ακόλουθος της Ελληνικής πρεσβείας στο Μόναχο όταν πρέσβης ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, και το 1836 γραμματέας της ίδιας πρεσβείας, ενώ αργότερα γίνεται γραμματέας της πρεσβείας στο Λονδίνο. Διατέλεσε επίσης πρεσβευτής στην Πετρούπολη. Ανήκε στο Αγγλικό κόμμα.

Σκίτσο του Δημήτριου Μπουντούρη από περιοδικό του 1866

Από το 1843 ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλέχτηκε πληρεξούσιος της επαρχίας του στην Εθνοσυνέλευση . Χρημάτισε βουλευτής κατά τα έτη 1853, 1856, και 1859 και πληρεξούσιος στη Β' Εθνική Συνέλευση του 1862. Το 1857 (23 Νοεμβρίου) εκλεχθηκε πρόεδρος της Βουλής. Μετά το 1862 είχε συνταχθεί με τον Κωνσταντίνο Κανάρη και το Δημητρίο Γρίβα ως «ορεινός». Έγινε Υπουργός των Ναυτικών και του Εξωτερικού στις κυβερνήσεις Βάλβη του 1863, Κανάρη του 1864 και Κουμουνδούρου του 1865.

Αναφέρεται ότι είχε χάρισμα στην ευφυολογήματα. Σε μεγάλη ηλικία υπέφερε από βλάβη στην όραση του. Ήταν οικονομικά ευκατάστατος -είχε τυπώσει στη Φλωρεντία νόμισμα-μετάλλιο έχοντας στη μια όψη μορφή της Ελλάδας και στην άλλη το μονόγραμμα της οικογένειάς του - αν και στο τέλος της ζωής του δεν είχε αρκετά οικονομικά μέσα[1].

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπουντούρη στο υπουργείο Ναυτικών το 1865, εκδόθηκε Βασιλικό Διάταγμα του Υπουργείου Ναυτικών με την υπογραφή του που χαρακτήρισε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν ως «επίσημον εθνικόν άσμα», δηλ., ως εθνικό ύμνο της Ελλάδος.

Απεβίωσε στον Πόρο το 1886.
Αναφορές

↑ Περιοδικό Άστυ, τόμος 1, No 27 (1886), σελ. 3 [1]

Πηγές
Δημήτριος Μπουντούρης βιογραφικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Μαρίνος Βρετός (1866). Εθνικόν ημερολόγιον. Εν Αθήναις: Παρά τω Κ. Δραγούμη εκδότη της Πανδώρας. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2010.
Περιοδικό Άστυ, τόμος 1, No 27 (1886), σελ. 3 [2]

Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων

1821 - 18271
Αλέξανδρος ΜαυροκορδάτοςΔημήτριος ΥψηλάντηςΠετρόμπεης ΜαυρομιχάληςΙωάννης ΟρλάνδοςΠανούτσος ΝοταράςΓεώργιος Σισίνης
1827 - 18322
Νικόλαος ΡενιέρηςΓεώργιος ΣισίνηςΔημήτριος ΤσαμαδόςΠανούτσος Νοταράς
1829 - 18313
Γεώργιος ΣισίνηςΔημήτριος Τσαμαδός
1843 - 18624
ΝικηταράςΚαννέλλος ΔεληγιάννηςΡήγας ΠαλαμήδηςΔημήτριος ΚαλλιφρονάςΔημήτριος ΧατζίσκοςΑντώνιος ΓεωργαντάςΛάζαρος ΓιουρδήςΕυστράτιος ΠαρίσηςΠαναγιώτης ΒάρβογληςΘρασύβουλος ΖαΐμηςΑλέξανδρος ΚουμουνδούροςΙωάννης ΖάρκοςΑλέξανδρος ΚοντόσταυλοςΔημήτριος ΒουδούρηςΑνδρέας ΑυγερινόςΑνδρέας Χ. ΛόντοςΑνάργυρος ΧατζηαναργύρουΦίλων ΦίλωνοςΛεωνίδας Πετιμεζάς
1843 - 18623
Γεώργιος ΚουντουριώτηςΑναγνώστης ΔεληγιάννηςΑναγνώστης Μοναρχίδης
1864 - 1924
Δημήτριος Ι. Κριεζής5Ζηνόβιος ΒάλβηςΑριστείδης ΜοραϊτίνηςΔιομήδης ΚυριακόςΙωάννης ΜεσσηνέζηςΕπαμεινώνδας ΔεληγεώργηςΕυθύμιος ΚεχαγιάςΛυκούργος ΚρεστενίτηςΙάκωβος ΠαξιμάδηςΤριαντάφυλλος ΛαζαρέτοςΔημήτριος ΔρόσοςΔημήτριος ΧρηστίδηςΚωνσταντίνος ΛομβάρδοςΣπυρίδων ΣπυρομήλιοςΙωάννης Ν. ΔεληγιάννηςΙωάννης ΖάρκοςΣτυλιανός ΚασιμάτηςΣωτήριος ΣωτηρόπουλοςΝικόλαος ΠαπαμιχαλόπουλοςΣπύρος ΒαλαωρίτηςΠαύλος ΚαλλιγάςΔημήτριος ΚαλλιφρονάςΑντώνιος ΡικάκηςΣτέφανος ΣτεφανόπουλοςΚωνσταντίνος ΚωνσταντόπουλοςΝικόλαος ΓεωργιάδηςΒασίλειος ΒουδούρηςΑλέξανδρος ΖαΐμηςΑλέξανδρος ΡώμαςΝικόλαος ΤσαμαδόςΝικόλαος ΜπουφίδηςΘεόδωρος ΡετσίναςΔημήτριος ΡάλληςΝικόλαος ΛεωνίδαςΝικόλαος ΧατζίσκοςΝικόλαος ΛεβίδηςΚωνσταντίνος ΚουμουνδούροςΚωνσταντίνος ΈσσλινΝικόλαος ΣτράτοςΙωάννης ΤσιριμώκοςΚωνσταντίνος ΖαβιτσάνοςΜιχαήλ ΘεοτόκηςΘεμιστοκλής ΣοφούληςΚωνσταντίνος Αργάσαρης-ΛομβάρδοςΕλευθέριος Βενιζέλος
1924 - 19353
Αλέξανδρος ΖαΐμηςΛεωνίδας ΠαρασκευόπουλοςΣτυλιανός Γονατάς
1924 - 19352
Κωνσταντίνος ΡακτιβάνΘεμιστοκλής ΣοφούληςΙωάννης ΤσιριμώκοςΧαράλαμπος Βοζίκης
1946 - 1967
Ιωάννης ΘεοτόκηςΠραξιτέλης ΜουτζουρίδηςΔημήτριος ΓόντικαςΙωάννης ΜακρόπουλοςΚωνσταντίνος ΡοδόπουλοςΗλίας ΤσιριμώκοςΓεώργιος Αθανασιάδης - ΝόβαςΕμμανουήλ Μπακλατζής5Δημήτριος Παπασπύρου
1974 - σήμερα
Κωνσταντίνος ΠαπακωνσταντίνουΔημήτριος ΠαπασπύρουΙωάννης ΑλευράςΑθανάσιος ΤσαλδάρηςΑπόστολος ΚακλαμάνηςΆννα Μπενάκη - ΨαρούδαΔημήτρης ΣιούφαςΦίλιππος ΠετσάλνικοςΒύρων ΠολύδωραςΕυάγγελος ΜεϊμαράκηςΖωή ΚωνσταντοπούλουΝίκος ΒούτσηςΚώστας Τασούλας


1 Πρόεδροι Εθνοσυνελεύσεων, Βουλής και Βουλευτικού κατά την Επαναστατική περίοδο. 2 Πρόεδροι Εθνοσυνελεύσεων και Βουλής.
3 Πρόεδροι Γερουσίας. 4 Πρόεδροι Εθνοσυνελεύσεων. 5 Προσωρινός πρόεδρος.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License