ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Αναξανδρίδας (αρχ.: Ἀναξανδρίδας) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης από τον οίκο των Αγιαδών. Ήταν πατέρας δύο βασιλιάδων της Σπάρτης, του Κλεομένη Α΄ και του θρυλικού Λεωνίδα των Θερμοπυλών.
Βιογραφία

Πατέρας του Αναξανδρίδα ήταν ο βασιλιάς Λέων, ενώ η μητέρα του είναι άγνωστη.

Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί [1], ότι είχε για σύζυγο του μια ανιψιά του (κόρη της αδελφής του - και οι δυο ανώνυμες), η οποία δε του είχε χαρίσει παιδιά. Για να μη χαθεί η γενιά του Ευρυσθένη, οι έφοροι τον πίεσαν να τη χωρίσει και να πάρει μια άλλη για σύζυγο. Όταν εκείνος αρνήθηκε, οι έφοροι και η γερουσία του πρότειναν να πάρει δεύτερη σύζυγο χωρίς να χωρίσει από την πρώτη, με σκοπό να του κάνει παιδιά [2].

Έτσι λοιπόν ο Αναξανδρίδας πήρε για δεύτερη σύζυγο του μια κόρη του Πρινητάδη, η οποία γέννησε τον Κλεομένη. Σύντομα όμως έμεινε έγκυος και η πρώτη του σύζυγος. Οι οικείοι της δεύτερης συζύγου, άρχισαν να διαδίδουν φήμες ότι επρόκειτο για ψεύτικη εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα οι έφοροι να απαιτήσουν να είναι παρόντες στη γέννα. Η πρώτη σύζυγος γέννησε το Δωριέα και λίγο αργότερα το Λεωνίδα και μετά τον Κλεόμβροτο (ο Ηρόδοτος αναφέρει το ενδεχόμενο ο Λεωνίδας και ο Κλεόμβροτος να ήταν δίδυμοι). Η δεύτερη σύζυγος δεν έκανε άλλα παιδιά [3].


Μετά το θάνατο

Η πολύπλοκη οικογενειακή κατάσταση του Αναξανδρίδα, δημιούργησε έριδες μετά το θάνατο του. Ο Δωριέας αξίωσε να γίνει εκείνος βασιλέας αντί του Κλεομένη, γιατί ήταν «ικανότερος σε όλα». Όταν οι Σπαρτιάτες ανακήρυξαν τον Κλεομένη βασιλιά, ο Δωριέας ηγήθηκε αποικιστών στην Αφρική [4], ενώ στη συνέχεια εξεστράτευσε στην Ιταλία [5] και τελικά σκοτώθηκε στη Σικελία [6].

Ο Κλεομένης βασίλευσε τη Σπάρτη, αλλά πέθανε χωρίς να αφήσει άρρενα διάδοχο, παρά μόνο μια κόρη τη Γοργώ [7], την οποία παντρεύτηκε ο αδελφός του Λεωνίδας [8] που τον διαδέχθηκε.
Παραπομπές

↑ Ηροδότου «Ιστορίαι» - Τερψιχόρη, κεφ. 39.
↑ Ηροδότου «Ιστορίαι» - Τερψιχόρη, κεφ. 40.
↑ Ηροδότου «Ιστορίαι» - Τερψιχόρη, κεφ. 41.
↑ Ηροδότου «Ιστορίαι» - Τερψιχόρη, κεφ. 42.
↑ Ηροδότου «Ιστορίαι» - Τερψιχόρη, κεφ. 43.
↑ Ηροδότου «Ιστορίαι» - Τερψιχόρη, κεφ. 45.
↑ Ηροδότου «Ιστορίαι» - Τερψιχόρη, κεφ. 48.
↑ Ηροδότου «Ιστορίαι» - Πολύμνια, κεφ. 239.

Βασιλείς της αρχαίας Σπάρτης και Λακωνίας

Λελεγίδες
Λέλεγας · Μύλης · Ευρώτας



Λακεδαιμονίδες
Λακεδαίμονας · Αμύκλας · Άργαλος · Κυνόρτας · Περιήρης · Οίβαλος · Ιπποκόων · Τυνδάρεως

Ατρείδες
Μενέλαος · Ορέστης · Τισαμενός · Δίων

Ηρακλείδες
Αριστόδημος · Θήρας (αντιβασιλέας)

Αγιάδες
Ευρυσθένης · Άγις Α΄ · Εχέστρατος · Λαβώτας · Δόρυσσος · Αγησίλαος Α΄ · Αρχέλαος · Τήλεκλος · Αλκαμένης · Πολύδωρος · Ευρυκράτης · Ανάξανδρος · Ευρυκρατίδας · Λέων · Αναξανδρίδας · Κλεομένης Α΄ · Λεωνίδας Α΄ · Πλείσταρχος · Πλειστοάναξ · Παυσανίας · Αγησίπολις Α΄ · Κλεόμβροτος Α΄ · Αγησίπολις Β΄ · Κλεομένης Β΄ · Αρεύς Α΄ · Ακρότατος · Αρεύς Β΄ · Λεωνίδας Β΄ · Κλεόμβροτος Β΄ · Κλεομένης Γ΄· Αγησίπολις Γ΄

Ευρυποντίδες
Προκλής · Σόος · Ευρυπών · Πρύτανις · Πολυδέκτης · Εύνομος · Χάριλλος · Νίκανδρος · Θεόπομπος · Ζευξίδαμος · Αναξίδαμος · Αρχίδαμος Α΄ · Αγασικλής · Αρίστων · Δημάρατος · Λεωτυχίδας · Αρχίδαμος Β΄ · Άγις Β΄ · Αγησίλαος Β΄ · Αρχίδαμος Γ΄ · Άγις Γ΄ · Ευδαμίδας Α΄ · Αρχίδαμος Δ΄ · Ευδαμίδας Β΄ · Άγις Δ΄ · Ευδαμίδας Γ΄ · Αρχίδαμος Ε΄ · Ευκλείδας · Λυκούργος · Πέλοψ

Άλλοι
Μαχανίδας · Νάβις · Λακωνικός

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License