ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

O Αλέξης Αγραφιώτης (*1970, Salzburg) είναι συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας.

Βιογραφικό σημείωμα

Ανήκει στη νεότερη γενιά των Ελλήνων συνθετών με γερμανική παιδεία, αφού έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και σπούδασε στο γερμανόφωνο χώρο. Γράφει σε προχωρημένο «ατονικό» ιδίωμα, χωρίς όμως να μην είναι ανοιχτός για οποιαδήποτε αναφορά στο παρελθόν εφόσον εξυπηρετεί της αισθητικές του αναζητήσεις.

Συχνά είναι ο ίδιος ερμηνευτής των έργων του, αρχικά σαν πιανίστας (στα έργα μουσικής δωματίου, επίσης στα δύο πιάνο κοντσέρτα), και έπειτα σαν διευθυντής ορχήστρας.

Υιός του διευθυντή ορχήστρας Δημήτρη Αγραφιώτη μεγάλωσε στη Νότια Γερμανία και ήρθε σε ηλικία 17 ετών στην Ελλάδα όπου σπούδασε και πήρε το δίπλωμα πιάνου με την Ντόρα Μπακοπούλου και πτυχία θεωρητικών με τον Δημήτρης Μηνακάκης στο Ωδείο Ατενέουμ στην Αθήνα. Συνέχισε στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης με διπλώματα (magister artium) στη διεύθυνση ορχήστρας (Uros Lajovic) και σύνθεση (Erich Urbanner). Επισκέφθηκε τα θερινά σεμινάρια Σύγχρονης Μουσικής στο Darmstadt τo 2004, και το 2006 ήταν προσκεκλημένος να εργαστεί στο σπίτι του Γιοχάνες Μπραμς στο Baden-Baden. Εχει γράψει έργα μουσικής δωματίου, ορχηστρική μουσική, κύκλους τραγουδιών, χορωδιακά έργα και θεατρική μουσική. Το «Κοντσέρτο δωματίου για πιάνο και 12 εκτελεστές» ήτανε παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Βραβεύτηκε με το τρίτο βραβείο στο Διαγωνισμό εις μνήμη Δημήτρη Δραγατάκη. για το κουαρτέτο εγχόρδων. Διηύθυνε τις πρώτες εκτελέσεις της «Συμφωνίας σε ένα μέρος» και των «5 Ελληνικών Χορών» με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλικής. Έργα του έχουν παιχτεί στη Γερμανία, Αυστρία, Ουκρανία και Ελλάδα. Από το 1996 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών.

Εργάστηκε ως εκγυμναστής σολίστ (Solorepetitor) και αρχιμουσικός σε όπερες της Γερμανίας, Görlitz και Lübeck (1996-2002), και έπειτα σαν διευθυντής σπουδών και αρχιμουσικός στην Σύγχρονη Όπερα του Βερολίνου (2002-2006). Ως διευθυντής ορχήστρας συνεργάστηκε επανειλημμένα με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Karlovy Vary (Τσεχία), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Györ (Ουγγαρία), την Όπερα του Ulm και την Πρωσική Ορχήστρα Δωματίου. Ηταν λέκτορας στις Ανώτατες Ακαδημίες Μουσικής στη Bremen και Weimar. Το 2006 και 2007 ήταν μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Βόλου. Σήμερα ζει στο Βερολίνο.

Εργογραφία (επιλογή)

* κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (1994), παραγγελία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
* κοντσέρτο δωματίου για πιάνο και 12 εκτελεστές (1995), παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
* συμφωνία σε ένα μέρος (1999)
* μουσική για βιολοντσέλο και 7 εκτελεστές (2000)
* 5 τραγούδια για τενόρο και πιάνο σε ποίηση Paul Celan (2002)
* 5 Ελληνική χοροί για ορχήστρα (2000)
* 8 σπουδές για σόλο βιολί και cd (2003)
* τρίο για βιολοντσέλο, φλάουτο και πιάνο (2004)
* κουαρτέτο εγχόρδων (2006)
* «μετάβασης» για διπλή μικτή χορωδία (2006)
* φαντασία για 2 πιάνα (2007)

δισκογραφία

* 8 σπουδές για σόλο βιολί και cd (2004, βιολί: Κώστας Αναστασόπουλος)

πηγές

* Αλέκα Συμεωνίδου: Λεξικό Ελλήνων Συνθετών

* Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Eξωτερικοί σύνδεσμοι

* επίσημη ιστοσελίδα

* Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

Κατάλογος Ελλήνων Μαέστρων

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License