> Αισχρίων ο Σάμιος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Αισχρίων ο Σάμιος, ή Αισχίων, ήταν αρχαίος Έλληνας λυρικός ποιητής και γεωπόνος από τη Σάμο που άκμασε επί βασιλείας Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αθήναιος τον χαρακτήριζε σπουδαίο ιαμβοποιό.

Ο Αισχρίων είχε στιχουργήσει ποιήματα ακολουθώντας τροχαϊκούς τετραμέτρους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν ποίημα αναφερόμενο στο μύθο του Γλαύκου καθώς και ένα μεγάλο ποίημα με τίτλο "Εφεσίδα" (Εφεσίς), που κάλυπτε τουλάχιστον επτά βιβλία. Επίσης σε μορφή επιτύμβιου επιγράμματος είχε γράψει την απολογία της περιβόητης εταίρας Φιλαινίδος και κάποιο άλλο ακόλαστο περί της Αφροδίτης.

Ο Αισχρίων φέρεται κατά τη Σούδα να ήταν φίλος του Αριστοτέλη και συμμετείχε στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου συγγράφοντας τις "εφημερίδες" της εκστρατείας, (δηλαδή το βασιλικό ημερολόγιο του Μ. Αλεξάνδρου). Αυτή δε η πληροφορία προέρχεται από τον Πτολεμαίο τον Χέννα. Εκτός όμως των παραπάνω ο Αισχρίων είχε συγγράψει ένα σπουδαίο έργο "Περί γεωργίας" το οποίο δεν έχει διασωθεί πλην όμως το αναφέρουν στα έργα τους οι Ουάρρων, Πλίνιος και ο Καλουμέλλας


Σημειώσεις

* Στη Σούδα αναφέρεται ως "Αισχρίων ο Μυτηληναίος ο εποποιός" ως "και έπη και ιάμβους δε συν άλλοις πόσοις γράψας" που μάλλον πρόκειται περί του ίδιου προσώπου που αναφέρει ο Αθήναιος.
* Από τα έργα του Αισχρίωνα ελάχιστα αποσπάσματα σώζονται.


Δείτε επίσης

* Ποιητές Ελληνιστικής περιόδου


Βιβλιογραφία

* "The Greek Anthology". Berlin 1918.
* "Hellenistic Epigrams" Cambridge 1965, τομ.2ος, σελ.3 κ.ε.


Πηγές

* "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Β΄, σελ.871.
* "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ., σελ.123
* Κ. Γεωργακόπουλος "Αρχαίοι Έλληνες Θετικοί Επιστήμονες" Εκδ. Γεωργιάδη Αθήναι 1995, σελ.36.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License