ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ιφιγένεια II, Anselm Feuerbach 1871, Staatsgalerie Stuttgart

Η μυθολογία αναφέρει ότι ήταν κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Ο πατέρας της προκάλεσε την οργή της Άρτεμης και ο στόλος των Αχαιών δεν μπορούσε να ξεκινήσει από την Αυλίδα για την Τροία, γιατί επικρατούσε άπνοια. Ο μάντης Κάλχας, όταν τον ρώτησαν, είπε ότι πρέπει ο Αγαμέμνονας να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια για να πνεύσουν και πάλι οι άνεμοι. Ο Αγαμέμνονας, μετά από πολλούς δισταγμούς, πείστηκε από το Μενέλαο και τον Οδυσσέα να εκτελέσει την επιθυμία της θεάς. Κάλεσε λοιπόν την κόρη του από τις Μυκήνες με το πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Η θυσία όμως δεν έγινε, γιατί τη τελευταία στιγμή, η θεά λυπήθηκε τη νεαρή κόρη, την άρπαξε από το βωμό κι έβαλε στη θέση της για θυσία ένα ελάφι. Μετά οδήγησε την Ιφιγένεια στην Ταυρία και την έκανε ιέρειά της.

Αγαμέμνονας, Οδυσσέας, Ιφιγένεια, Μενέλαος, ο μάντης Κάλχας

Αυτή είναι η γνωστότερη μορφή με την οποία μας παραδίνεται ο μύθος, υπάρχουν όμως και άλλες πολλές παραλλαγές. Στην Ταυρίδα η Ιφιγένεια έμεινε για μεγάλο διάστημα σαν ιέρεια της θεάς. Καθήκον είχε να θυσιάζει κάθε ξένο που ερχόταν στη χώρα. Μια μέρα που της έφεραν για θυσία δυο ξένους, αναγνώρισε στα πρόσωπά τους τον αδελφό της Ορέστη και το φίλο του Πυλάδη.

Αυτοί είχαν έρθει μετά από χρησμό του μαντείου των Δελφών να πάρουν το ξόανο της Άρτεμης. Η Ιφιγένεια εγκατέλειψε τότε το αξίωμά της, έδωσε στον Ορέστη και τον Πυλάδη το ξόανο και έφυγε μαζί τους για την Ελλάδα. Ο Σοφοκλής στην τραγωδία του "Χρύσης" που έχει χαθεί, αναφέρει και ένα περιστατικό που τους συνέβη στην επιστροφή τους. Οι τρεις φυγάδες έφτασαν στην πόλη Σμίνθιο. Εκεί ιερέας του Απόλλωνα ήταν ο Χρύσης, που είχε μαζί του τον εγγονό του από την κόρη του Χρυσηίδα με τον Αγαμέμνονα.

Ο εγγονός του Χρύση λεγόταν κι αυτός Χρύσης. Ο νεαρός Χρύσης συνέλαβε τους φυγάδες και ετοιμαζόταν να τους παραδώσει στο βασιλιά της Ταυρίδας που τους καταδίωκε. Ο παππούς του του αποκάλυψε τότε το μυστικό της γέννησής του και ο νεαρός Χρύσης ακολούθησε τα αδέρφια του στις Μυκήνες. Άλλη παραλλαγή αναφέρει την Ιφιγένεια κόρη της Χρυσηίδας και του Αγαμέμνονα ή του Θησέα και της Ελένης ή ότι παντρεύτηκε τον Αχιλλέα. Ο μύθος της Ιφιγένειας έγινε πηγή έμπνευσης για τους αρχαίους τραγικούς ποιητές.

Αχιλλέας , Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια και Αγαμέμνονας , Jacques-Louis David 1819.

Οι σπουδαιότερες είναι "Ιφιγένεια εν Ταύροις" και "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη. Και ο ποιητής Ρακίνας έγραψε "Ιφιγένεια εν Αυλίδι". Επίσης ο Γκαίτε έγραψε τραγωδία με τίτλο "Ιφιγένεια εν Ταύροις" και είναι το πιο κλασικό έργο του ποιητή.

Βραυρώνα, ο λεγόμενος τάφος της Ιφιγένειας [*]

Από την Live-Pedia.gr

Ελληνική μυθολογία

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License