ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Αίας , Κασσάνδρα

Ήταν γιος του Οϊλέα, βασιλιά του Οπούντα στη Λοκρίδα και της Εριώπης και ένας από τους ήρωες που πήραν μέρος στον τρωικό πόλεμο. Ο Όμηρος, στην Ιλιάδα του, ονομάζει τον Αίαντα ταχύ και μικρό, για να τον ξεχωρίσει από τον Τελαμώνιο Αίαντα που ήταν πελώριος.

Ο Αίαντας ο Λοκρός ήταν, όπως μας λέει η μυθολογία, σπουδαίος μαχητής, τέλειος ακοντιστής και τοξότης και τόσο γρήγορος στο τρέξιμο, ώστε μόνο ο Αχιλλέας τον ξεπερνούσε, ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες της Ιλιάδας. Πολλοί Τρώες και σύμμαχοί τους σκοτώθηκαν απ' αυτόν σ' όλη τη διάρκεια της δεκάχρονης πολιορκίας. Φορούσε πάντα ελαφριά πανοπλία και οπλισμό, πήρε μέρος σε πολλές μάχες για τη διάσωση των ελληνικών πλοίων και του πτώματος του Πατρόκλου και τον θεωρούσαν ισότιμο με τον Αίαντα τον Τελαμώνιο. Αντίθετα όμως με τον Τελαμώνιο, που ήταν σεμνός, ειλικρινής, λιγόλογος και καρτερικός, ο Λοκρός ήταν αλαζόνας, υπεροπτικός, ακόλαστος και αθυρόστομος, που δε λογάριαζε ούτε και αυτούς τους θεούς.

Αίαντας ο Λοκρός και η Κασσάνδρα, Solomon Joseph Solomon

Όταν έπεσε η Τροία, ο Αίαντας ατίμασε την ιέρεια Κασσάνδρα, την πιο όμορφη από τις κόρες του Πριάμου, παρ' όλο που η κόρη είχε αγκαλιάσει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς και μόνο γι' αυτό ο Αίαντας όφειλε να τη σεβαστεί. Η ιερόσυλη αυτή πράξη του εξόργισε τη θεά Αθηνά, που κατέστρεψε με φοβερή τρικυμία τα πλοία του, όταν στην επιστροφή του από την Τροία πέρασε από τον Καφηρέα. Όλοι οι σύντροφοί του πνίγηκαν στη θαλασσοταραχή εκτός από τον ίδιο τον Αίαντα, που με τη βοήθεια του Ποσειδώνα, έφτασε κολυμπώντας σε κάποιο βράχο. Αυτός, αφού κάθισε πάνω στα βράχια, αντί να ευχαριστήσει τους θεούς, άρχισε να τους βρίζει και να λέει ότι θα σωζόταν και χωρίς τη θέλησή τους ακόμα. Ο Ποσειδώνας τότε, εξοργισμένος από την αχαριστία του αλαζόνα αυτού ήρωα, χτύπησε με την τρίαινά του το βράχο και τον κομμάτιασε, ενώ ο Αίαντας, πέφτοντας στη θάλασσα, πνίγηκε.

Οπουντίων Λοκρών

Ο Λοκροί τιμούσαν τον Αίαντα ως γενεαλογικό τους ήρωα και στις μάχες άφηναν στις παρατάξεις τους μια θέση κενή για το μυθικό μαχητή.

Ο Ποσειδώνας σκοτώνει τον Αίαντα

Σε νομίσματα των Λοκρών, που βρέθηκαν, εικονίζεται ο Αίαντας που βαδίζει κρατώντας ασπίδα που πάνω της έχει ένα δράκο και γυμνό ξίφος, ενώ στο κεφάλι του έχει περικεφαλαία. Ανάμεσα στα ανοιχτά πόδια του υπάρχει το όνομα ΑΙΑΣ.

Η μυθολογία λέει ότι ο Αίας μαζί με τον Αχιλλέα και άλλους ήρωες μετά το θάνατό του έμενε στο νησί Λευκή, ένα από τα νησιά των Μακάρων.

Αίαντας ο Λοκρός και η Κασσάνδρα

Περσεφόνη , Αίαντας ο Λοκρός, νομίσματα των Λοκρών

Λοκροί

Από την Live-Pedia.gr

Ελληνική μυθολογία

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License