ART

 

.

Το παγωτό είναι παγωμένο γλύκισμα, το οποίο φτιάχνεται συνήθως από κρέμα και γάλα. Το παγωτό χωρίς γάλα ονομάζεται γρανίτα, και καλύπτει συνήθως τις γεύσεις φρούτων, όπως λεμόνι ή βερίκοκο.

Σε καταστήματα προσφέρεται συνήθως σε κυπελλάκι με σαντιγί, ενώ σε περαστικούς πωλείται σε χωνάκι. Το αγοράζουμε κυρίως το καλοκαίρι, αφού είναι δροσερό, γιατί τότε κάνει ζέστη.


Γεύσεις

* Οι πιο συνηθισμένες γεύσεις είναι:
o Σοκολάτα
o Φράουλα
o Κρέμα ή βανίλια

* Αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες όπως:
o Καρπούζι
o Στατσιατέλα
o Τιραμισού
o Λεμόνι
o Γιαούρτι με πορτοκάλι
o Mousse Σοκολάτα
o Τσίχλα ή, όπως την λένε οι νέοι, μπαμπαλού
o Σύκο
o Καϊμάκι
o Καφές
o Πεπόνι
o Πορτοκάλι
o Μόκα
o Ρούμι
o Μπανάνα
o Γιαούρτι
o Μπύρα
o Καταίφι
o Φυστίκι
o Κάστανο


Ιστορία

Για την ιστορική προέλευση του παγωτού οι πληροφορίες και δημοσιεύσεις είναι αντικρουόμενες. Δεδομένου ότι το παγωτό είναι παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν, η κατασκευή του προυποθέτει ψύξη, άρα χιόνι ή πάγο, δεδομένης της ανυπαρξίας τεχνολογικής μεθόδου ψύξεως στα παλιά χρόνια. Η πλέον επικρατούσα άποψη σήμερα είναι αυτή της πολλαπλής εφεύρεσης. Δηλαδή ότι το παγωγό εφευρέθηκε σε αρκετά μέρη του κόσμου όπου υπήρχε πρόσβαση σε χιόνι και πάγο. Ετσι η πλέον διαδεδομένη άποψη είναι της Κινεζικής προέλευσης από χιόνια των Ιμαλαίων και κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι[1]. Αλλη άποψη αναφέρει ότι το παγωτό δημιουργήθηκε πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία[εκκρεμεί παραπομπή], αλλά είναι άξιο απορία πώς η θερμή αυτή περιοχή διαθέτει χιόνι ή πάγο[εκκρεμεί παραπομπή]. Αλλη εκδοχή για την προέλευση του παγωτού είναι οτι δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα στην Μεγάλη Βρετανία και Αμερική[εκκρεμεί παραπομπή]. Πάντως μιά τεκμηριωμένη ιστορική πληροφορία είναι ότι ο Ιταλός μετανάστης στις ΗΠΑ Marcionni παρουσίασε το πρώτο παγωτό χωνάκι στόν κόσμο με παραγωγή μέσω Διοjειδίου του άνθρακος (Ξηρός Πάγος)[2].

Άλλες πληροφορίες
Παγωτό σε μπάλες

Τα παγωτά δεν δίνονται σκέτα αλλά διακοσμούνται με πολλά πράγματα, όπως πουράκια, χρωματιστή τρούφα, σιρόπι (οι πιο συνηθισμένες γεύσεις σιροπιού είναι σοκολάτα και βύσσινο). Φυσικά, υπάρχουν και ειδικά κουτάλια που έχουν μακρύ σχήμα. Επίσης, τα παγωτά σερβίρονται είτε σε χωνάκι είτε σε κύππελο είτε σε γυάλινο πλατύ ποτήρι είτε σε ξυλάκι. Το παγωτό μπορεί να σερβιριστεί και σε μπάλες όπως στην εικόνα (δεξιά) και να το βρούμε μαζί με κρέπα σοκολάτας, αφού τα δύο αυτά μαζί δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό. Τα παγωτά είναι και υπέροχα επιδόρπια. Υπάρχουν τα χύμα παγωτά που διαλέγουμε εμείς τις γεύσεις που προτιμάμε και τα έτοιμα παγωτά σε ψυγεία που τα φτιάχνουν διάφορες εταιρίες οι οποίες είναι οι εξής:

* Nestle
* Αγνό
* Δέλτα
* Έβγα
* Algida
* Κρι-Κρι
* Δωδώνη (η οποία έχει και ομώνυμα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα)


Οι παγωτατζήδες
Παγωτατζίδικο σε κιόσκι

Παρόλο που σήμερα υπάρχουν παγωτατζήδες, λίγοι έχουν "επιβιώσει". Αν μπορούμε να συναντήσουμε κάποιον, θα δούμε ότι έχει ένα ποδήλατο-καρότσι με το οποίο μεταφέρει το ψυγείο για να διατηρείται το παγωτό. Επίσης μπορούμε να τους δούμε να μεταφέρουν τα παγωτά τους με φορτηγάκια. Τα περρισότερα παιδιά μόλις τους ακούνε τρέχουν αμέσως να προλάβουν ένα χωνάκι από αυτό το δροσιστικό και απολαυστικό γλύκισμα. Υπάρχουν και παγωτατζήδες φυσικά που έχουν μόνιμα ένα χώρο πώλησης των παγωτών τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* http://www.sintagespareas.gr/sintages/pagoto.html Πως φτιάχνουμε μόνοι μας το παγωτό
* http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=241484 Ποιός εφεύρε το παγωτό


Παραπομπές-references

1. ↑ Toussaint-Samat, Maguelonne (2005). A history of food. translated from the French by Anthea Bell. Malden, Massachusetts: Blackwell Publishing. pp. 749–750. ISBN 9780631194972
2. ↑ Eλεύθερος τύπος, περιοδικό Φαινόμανα, σελίδα 06, 11 Δεκ 2010


Γραφήματα

Η παρακάτω εικόνα δείχνει την κατανάλωση (Λίτρα ανά άτομο) σε χώρες της Ευρώπης :

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ελληνική κουζίνα

Κυπριακή κουζίνα

Διεθνής Κουζίνα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License